Şoselele din judeţul Suceava au rămas şi în ultimul an cele mai periculoase din România. O arată statisticile de la nivelul Poliţiei Române. Anul trecut, în judeţul Suceava au murit în accidente rutiere 104 persoane, doar cu una în minus faţă de anul 2016. La nivel naţional, judeţul Suceava ocupă primul loc în ceea ce priveşte numărul de persoane decedate în accidente rutiere. Referitor la numărul de accidente grave, cu 296 de accidente Suceava se află pe locul V în nedoritul top al judeţelor în care au loc cele mai multe evenimente rutiere grave. Cea mai mare problemă rămâne însă cea a morţilor, cea mai dramatică consecinţă a accidentelor rutiere. Şi în 2016, Suceava a deţinut tot primul loc în acest nefericit top.
Cele mai groaznice accidente, în judeţul Suceava
Ce se mai remarcă în sensul rău în 2017 este şi că în Suceava au avut loc două dintre cele mai groaznice accidente petrecute în România.
O analiză publicată de colegii de la Adevărul arată că în 2017 în România au avut loc patru accidente cu câte cinci persoane decedate. Din acestea, două au avut loc în Suceava. Ceea ce nu este prins în această statistică este că unul dintre accidente, cel de la Cornu Luncii, s-a soldat până la urmă cu şase morţi. Practic, anul trecut, singurul accident din România cu şase persoane decedate este cel petrecut la Suceava, pe DN 2E, pe raza comunei Cornu Luncii, iar din cele cu cinci morţi unul este cel de la Ilişeşti.
Reamintim că pe 14 octombrie 2017, un bărbat aflat în stare avansată de ebrietate (alcoolemie de peste 2 la mie), care conducea un autoturism cu 130 de km/h în localitate, pe DN 2E, la intrarea în Sasca Mare, comuna Cornu Luncii, a pătruns pe sens opus, urmând un impact nimicitor cu autoturismul VW Touran condus de preotul Petru Gavril, în vârstă de 35 de ani, din Lămăşeni - Rădăşeni. Preotul mergea spre Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sf. Parascheva, alături de soţie, cei patru copii ai lor, sora şi cumnatul său. În urma accidentului şi-a pierdut viaţa şoferul beat, preotul Gavril, sora şi cumnatul său, şi doi dintre copiii preotului. Un accident rutier cu un grad de tragism fără precedent, cu familii nenorocite de un inconştient care a plătit şi el preţul suprem pentru ce a făcut.
La ceva mai mult de două săptămâni a urmat accidentul cu cinci tineri care au murit arşi într-o maşină. Pe 1 noiembrie, la ora 3.30 dimineaţă, în curba de la intrarea în Ilişeşti dinspre Suceava, un Audi în care se aflau cinci persoane a fost scăpat de sub control de şofer. Autovehiculul care circula cu viteză foarte mare a lovit mai întâi un autocamion al unei firme de lactate, după care a fost aruncat într-o altă maşină, iar mai apoi s-a răsturnat pe şosea.
În urma impactului, autoturismul marca Audi a luat foc şi a ars ca o torţă, iar cei cinci tineri din interior nu au avut nici o şansă. Cei cinci, patru băieţi şi o fată, veneau din municipiul Suceava, unde participaseră la o petrecere într-un club. Deşi nu există încă o confirmare oficială a alcoolemiei, şi în acest caz există numeroase indicii şi declaraţii ale martorilor din care rezultă că şi tânărul care s-a aflat la volan a consumat alcool.
De altfel, în afara acestor două carnagii, în judeţ au mai avut loc şi mai multe accidente cu câte doi morţi. Alcoolul a fost cauză determinantă în multe dintre aceste accidente.
Principalele cauze ale accidentelor
Analiza poliţiştilor de la Serviciul Rutier Suceava arată că viteza excesivă sau neadaptată în curbe a fost cauza a un sfert din numărul accidentelor rutiere grave produse în 2017 pe şoselele din judeţul nostru. Foarte multe sunt şi accidentele produse din cauza abaterilor săvârşite de pietoni (traversări neregulamentare, deplasări pe carosabil etc.) 22% din total.
Alcoolul apare prima dată între principalele cauze ale accidentelor
A treia cauză a accidentelor grave este legată de erorile comise de biciclişti (aproape 10%). Depăşirile neregulamentare au fost cauza a aproximativ 8% dintre accidente, iar a cincea cauză identificată este conducerea sub influenţa alcoolului. În 2017, din cauza consumului de alcool, s-au produs 21 de accidente rutiere grave, soldate cu şapte persoane decedate şi 18 rănite grav. La acestea se mai adaugă 16 accidente grave, cu 17 decedaţi, care au avut cauză determinantă alcoolul la volan. De remarcat că alcoolul apare pentru prima dată în statisticile privind principalele cauze ale accidentelor grave din Suceava.
Poliţiştii au înmulţit controalele şi sancţiunile: şoferii pericol public, la tot pasul
Poliţiştii rutieri spun că au făcut tot ce a fost posibil pentru a reduce numărul de accidente, iar asta se vede în numărul de acţiuni de control în trafic. Anul trecut ei au organizat nu mai puţin de 314 acţiuni de control în trafic, cu 134 mai multe decât în 2016.
Numărul de sancţiuni constatate a crescut semnificativ la mai toate capitolele. De exemplu, poliţiştii rutieri au suspendat anul trecut 4.291 de permise de conducere, faţă de 3.216 cu un an mai înainte. În ceea ce priveşte permisele de conducere reţinute pentru viteză, au fost suspendate 1.546, faţă de 1.035 în anul 2016.
Din păcate, ceea ce arată aceste statistici, şi contează cel mai mult dincolo de cifre, este că circulăm pe şosele înţesate de şoferi pericol public, care ignoră orice regulă elementară de circulaţie şi care pot nenoroci oameni sau întregi familii.