Situaţie tensionată şi complicată în poliţia suceveană, după ce mai mulţi poliţişti, unii chiar de la un întreg birou judiciar, au transmis în scris conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava că nu mai vor să asigure permanenţă în afara orelor de program. Decizia radicală a fost luată în condiţiile în care sporul de 40% pentru asigurarea permanenţei a fost eliminat de la începutul acestui an.
Poliţiştii au anunţat că vor fi disponibili doar pentru programul de lucru zilnic, iar în rest nu vor mai răspunde la telefon şefilor care îi solicită.
„În afara programului normal de lucru nu suntem obligaţi să purtăm sau să folosim telefoane mobile”
Această problemă, cu asigurarea permanenţei, este specifică structurilor de poliţie în care nu se lucrează în schimburi. Este vorba de structuri de ordine publică, de proximitate, judiciare şi parţial la cele de acţiuni speciale (mascaţii poliţiei) şi rutieră. Deşi în mod normal la poliţia rutieră există permanenţă, în schimburi, din cauza crizei de personal s-a ajuns ca la Câmpulung Moldovenesc sau Gura Humorului, pe timp de noapte, un echipaj să asigure permanenţa de la domiciliu.
În data de 12 ianuarie, poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale Câmpulung Moldovenesc au semnat, in corpore, următorul raport: „Având în vedere că pentru intervenţia de la domiciliu, prevăzută de Legea nr. 115/2017, pentru aprobarea OUG 9/2017 (spor 40%), începând de la 1 ianuarie 2018 nu se mai acordă drepturi băneşti (...) vă aducem la cunoştinţă faptul că, începând cu data de 15 ianuarie 2018, vom dispune după programul normal de lucru, de timpul nostru liber, în funcţie de nevoile personale, familiale şi sociale. De asemenea, arătăm faptul că, în afara programului normal de lucru, nu suntem obligaţi să purtăm sau să folosim telefoane mobile”. Raportul a fost semnat de doi ofiţeri şi şase subofiţeri judiciarişti de la Câmpulung Moldovenesc.
Poliţiştii spun că pot fi solicitaţi în scris, prin poştă, în situaţii excepţionale
Poliţiştii mai arată în hârtia oficială că în cazurile excepţionale, aşa cum sunt definite acestea de un ordin al Ministerului Afacerilor Interne, anunţarea trebuie efectuată din timp util, în scris, la adresele de domiciliu.
Această precizare a poliţiştilor vine probabil pentru a evita să fie cercetaţi disciplinar pentru prevederi legate de Statutul Poliţienesc şi obligativitatea asigurării permanenţei serviciului poliţienesc.
Sindicalist: poliţiştii nu mai vor să lucreze la negru
Referitor la această problemă, poliţistul criminalist Bogdan Bănică, liderul judeţean al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România DECUS, a declarat: „Demersul colegilor judiciarişti de la Câmpulung Moldovenesc nu este singular, şi colegi de la alte formaţiuni din teritoriu au transmis şi în nume propriu astfel de refuzuri justificate de a mai lucra la negru, pentru că practic asta se întâmplă”.
El a subliniat că asigurarea continuităţii este obligaţia şefului de structură, fiind o problemă de management şi nu a poliţistului. Bănică a arătat că în urma modificărilor recente, poliţistul are obligaţia de a răspunde din timpul liber doar în cazurile excepţionale, care sunt bine definite şi vin din sfera calamităţilor şi dezastrelor naturale.
„Poliţiştii nu pot fi legal constrânşi să asigură permanenţa, din timpul lor liber, asta este foarte clar, legea este de partea noastră”, a mai transmis Bănică.
Un grup de lucru se va reuni şi va discuta astăzi referitor la această problemă la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava.
Varianta turelor libere la schimb, imposibil de pus în practică
La rândul lui, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) Suceava, poliţistul Vasile Grumăzescu, a transmis şi el că se aşteaptă o soluţie legală pentru ca poliţiştii care asigură permanenţa, la structuri cu program 8.00-16.00, să fie plătiţi:
„Sindicatul a făcut demersuri şi solicită Guvernului României ca poliţiştii care efectuează ore suplimentare să fie plătiţi conform actelor normative în vigoare”, a declarat Grumăzescu. El a mai arătat că varianta ca poliţiştii care asigură permanenţă să primească ture libere în schimb nu este de luat în calcul pentru că pur şi simplu nu poate fi pusă în aplicare, din cauza crizei de personal din IPJ Suceava.