După ce în toamna lui 2017 nouă unităţi de învăţământ au dispărut din reţeaua şcolară a judeţului Suceava, pentru anul şcolar următor cinci unităţi sunt propuse spre desfiinţare, ca urmare a scăderii numărului de elevi.
Este vorba despre trei grădiniţe cu program normal şi patru şcoli primare din mediul rural, toate cu un efectiv mic de elevi.
În comuna Zvoriştea, Inspectoratul Şcolar Suceava a avizat desfiinţarea grădiniţei din satul Stânca, unde actualmente mai învaţă doar 10 preşcolari, şi a grădiniţei din Slobozia, frecventată tot de 10 copii.
Pe lista unităţilor propuse spre desfiinţare mai figurează şi Grădiniţa Nr. 2 Fora din comuna Drăgoieşti, unde în acest an şcolar învaţă 14 elevi.
În comuna Preuteşti sunt propuse spre desfiinţare şcolile primare din Bahna Arini, unde în anul şcolar 2017-2018 sunt înregistraţi 13 elevi, şi Şcoala Nr. 3, frecventată de 12 elevi.
Şcoala Primară Petia, comuna Buneşti, şi Şcoala Primară Racova, din Udeşti, sunt, de asemenea, pe lista şcolilor propuse spre desfiinţare, cele două unităţi fiind frecventate acum de 12, respectiv 13 elevi.
Cele şapte şcoli nu vor mai funcţiona din cauza scăderii în anul şcolar următor a efectivelor de elevi sub limitele prevăzute de lege: minimum 12 elevi la învăţământul primar şi minimum 10 elevi la învăţământul preşcolar.
Din cauza scăderii numărului de elevi, de la an la an, tot mai multe unităţi de învăţământ dispar de pe harta şcolară a judeţului. Pe lângă declinul natalităţii şi migraţia peste hotare, s-a mai adăugat o cauză, de dată mai recentă, şi anume dorinţa expresă a părinţilor de a-şi trimite copiii la şcoală în oraş.
Consiliile locale iniţiază desfiinţarea
Potrivit lui Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, reţeaua şcolară din judeţ se constituie la propunerea consiliilor locale din localităţile unde funcţionează şcolile respective. Mai precis, consiliile locale sunt cele care desemnează unităţile care urmează să fie desfiinţate, iar ulterior membrii Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar aprobă sau nu reorganizarea reţelei şcolare a judeţului Suceava, ca urmare a deciziilor de desfiinţare a unor unităţi şcolare luate de consiliile locale.
Anuţei a mai completat că ”Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a comunicat avizul conform administraţiilor publice locale, în vederea adoptării hotărârilor de consiliu local privind reţeaua şcolară, iar consiliile locale, în baza avizului conform emis de IŞJ, vor adopta hotărâri cu privire la reţeaua şcolară. Principalul motiv pentru care consiliile locale ale unităţilor administrativ teritoriale aferente solicită Inspectoratului Şcolar Suceava ca în planul de şcolarizare să fie propusă desfiinţarea unor şcoli/structurieste scăderea efectivelor de elevi sub limitele prevăzute de lege, art. 63, al. 1 din Legea Educaţiei Naţionale Nr. 1/2011”.