Circa 18.000 de elevi din judeţ, din clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a, vor trece, în luna martie, prin focul simulărilor examenelor naţionale, testările organizate de Ministerul Educației având loc în condiţii identice celor de la examenele din vară, pentru ca elevii să se familiarizeze cu atmosfera de examen.
Elevii de clasa a VIII-a vor fi evaluați la limba română și matematică, iar liceenii din clasa a XI-a vor susţine doar două probe: română şi matematică sau istorie (în funcție de profilul clasei).
În schimb, colegii lor mai mari din clasa a XII-a vor simula toate cele trei probe scrise ale examenului de bacalaureat.
Reprezentanții biroului de relații publice din cadrul Ministerului Educației au declarat miercuri, pentru Monitorul de Suceava, că probele simulării sunt programate pentru luna martie, însă data exactă a acestora va fi comunicată în zilele ce urmează. Cele mai vehiculate date la care vor fi programate simulările sunt 12-16 martie.
La aceste teste sunt așteptați circa 7.000 de elevi suceveni de clasa a VIII-a, 5.900 de clasa a XI-a și 5.200 de clasa a XII-a (plus aproape 400 de elevi din clasa a XIII-a, de la seral și învățământ fără frecvență).
Notele obținute vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Probele orale de la bac și apoi simularea
Schimbările în ceea ce privește examenul de bac din acest an îi pun pe elevii de-a XII-a în situația de a susține mai întâi probele orale ale examenului și mai apoi simularea.
Reamintim că bacalaureatul din anul școlar 2017-2018 va începe mai devreme decât până acum, chiar din timpul anului școlar. Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 29 ianuarie – 2 februarie, iar prima probă de competențe debutează în mai puțin de o lună.
În zilele de 12 şi 13 februarie 2018 se va desfășura proba orală la limba română (proba A), care va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 14 și 15 februarie. În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 21 şi 22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). După probele de evaluare a competențelor, bacalaureatul continuă în luna iunie.
Cum s-au descurcat elevii la simulările din 2017
În 2017, atât la simularea examenului maturităţii, cât şi la examenul de final de gimnaziu, procentul promovaţilor nu a reuşit să treacă de 50.
Cât priveşte rezultatele înregistrate la simularea evaluării naţionale, la limba română, 65,39% (4.557) dintre elevii care au susţinut proba au obţinut note peste 5, în vreme ce 34,61% (2.412) dintre elevi au fost notaţi sub 5.
La matematică, s-au înregistrat 2.545 note peste 5 (36,84%), iar 4.362 (63,15%) dintre lucrări au fost mediocre, primind note sub 5.
La clasele a XII-a, centralizările arată că din totalul de 4.786 de elevi care s-au prezentat la toate probele, au obţinut medii peste 6 şi au statutul de „promovat” 2.144 de elevi (44,8%). Ceilalţi 2.642 au obţinut medii sub 6 (55,2%).
La clasa a XI-a, din totalul de 5.120 de elevi care s-au prezentat la cele două probe, 1.953 au obţinut medii de trecere, reprezentând 38,14%.