Programul educaţional „Ajungem MARI” lansează un nou apel la voluntariat către cei care vor să le dăruiască copiilor din centre de plasament din Suceava timp şi cunoştinţe pentru a-i ajuta să ajungă oameni responsabili şi independenţi. La nivel naţional, 2.000 de copii şi tineri instituţionalizaţi aşteaptă 1.000 de noi prieteni voluntari care să dedice 3 ore pe săptămână şi să le ofere cunoştinţe şi îndrumare.
Astfel, până pe 21 ianuarie „Ajungem MARI” caută voluntari serioşi şi implicaţi, de la 16 ani în sus, care să meargă săptămânal timp de 6 luni în centrele de plasament din judeţ pentru a susţine şedinţe interactive de pregătire şcolară (matematică, engleză, romană, informatică, cunoştinţe generale etc.), ateliere creative (muzică, dans, arte plastice, teatru, fotografie etc.) sau ateliere de cultură generală, educaţie pentru sănătate, educaţie financiară sau educaţie civică. Nu e nevoie de experienţă în lucrul cu copiii, voluntarii vor participa la traininguri şi vor fi consiliaţi pe parcurs.
„După perioada sărbătorilor în care copiii au primit multe vizite şi cadouri, în centrele de plasament se face linişte, în timp ce nevoile majore ale copiilor au rămas: de susţinere pe termen lung, de îndrumare, de încurajare, de motivare pentru a-şi termina studiile şi a-şi construi un viitor mai bun. Prin program vrem să le fim copiilor alături tot anul, dar e nevoie de implicarea comunităţii pentru ca aceşti copii minunaţi care sunt ai noştri, ai tuturor, să devină adulţi responsabili şi independenţi”, a punctat Iarina Taban, director executiv şi fondator „Ajungem MARI”.
Traininguri pentru voluntari
Pe lângă cunoştinţe, voluntarii le oferă copiilor încurajare, experienţe frumoase, oportunităţi, îi ajută să îşi descopere pasiunile, să îşi dezvolte abilităţile şi le transmit valori pentru o viaţă sănătoasă. Programul se derulează de 3 ani şi jumătate, iar până acum s-au implicat 4.500 de voluntari. Copiii sunt sprijiniţi pe termen lung şi pentru a asigura continuitatea sunt necesare noi recrutări la fiecare 6 luni.
Voluntarii spun că primesc de la copiii din centre mai mult decât oferă şi roagă cât mai mulţi oameni să îi sprijine pe termen lung.
„Avem nevoie de întăriri! Eu sunt voluntar la ei de un an şi jumătate şi merg la un centru de plasament unde citesc poveşti, mă joc, desenez, învăţ cu copiii. Ocazional ieşim cu ei în oraş şi sunt foarte încântaţi să vadă cum funcţionează lumea din afară centrului. În alte centre sunt adolescenţi care au nevoie de ajutor să se pregătească pentru examene sau de îndrumare să înţeleagă ce ar putea lucra când vor ieşi din sistem. Progresul e încet, dar când îl observi, eşti mândru că ai lucrat cu un copil şi acum a reţinut litera V, recunoaşte Arcul de Triumf sau are mai multă încredere în forţele lui pentru că l-ai susţinut tu”, a arătat unul dintre voluntari.
Modulul de voluntariat durează 6 luni şi începe în aprilie. Până atunci au loc înscrierile, trainingurile despre nevoile copiilor şi metode de lucru cu ei şi repartizarea voluntarilor la centre în funcţie de program şi disponibilitate. Înscrierea se face printr-un formular online până pe 21 ianuarie. Pe site-ul www.ajungemmari.ro, secţiunea "Devino voluntar", puteţi găsi mai multe detalii şi paşii de înscriere.