Criza de medici şi interesul scăzut al absolvenţilor de medicină pentru medicina de familie fac ca o bună parte din această categorie de specialişti să profeseze şi după împlinirea vârstei de pensionare. În cursul anului trecut, 42 de medici de familie din judeţul Suceava care au împlinit vârsta de 65 de ani au solicitat prelungirea activităţii profesionale, după cum a declarat, ieri, în conferinţă de presă, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu. Tendinţa este de îmbătrânire, în anul 2016 numărul acestora fiind mai puţin de jumătate. Conform evidenţelor DSP, în 2016 se aflau în această situaţie 22 de medici de familie (7,07%), majoritatea, 15, fiind în mediul rural. Între 55 şi 64 de ani erau 47 de medici (15,11%), dintre care 20 în mediul rural, iar între 45 şi 54 de ani - 80 de medici (25,73%), dintre care 45 în mediul rural. Medici foarte tineri, între 25 şi 34 de ani, erau doar 53 (17,04%), dintre care 28 profesau la ţară, iar categoria de vârstă 35-44 de ani număra 109 medici de familie (35,05%), cei mai mulţi, 59, profesând în mediul urban.
În judeţul Suceava profesează 298 de medici de familie.
Medicilor de familie care au rămas în activitate după împlinirea vârstei de pensionare li se alătură medicii specialişti care au solicitat prelungirea activităţii după vârsta de 65 de ani. Anul trecut au fost înregistrate la DSP 65 de astfel de solicitări. Dr. Zorescu a declarat că, dintre acestea, şase au primit aviz negativ, în principal din cauza vârstei înaintate, de 80 de ani sau mai mult.
“Acest aviz negativ nu îi împiedică să profeseze, dar nu le mai permite să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a explicat dr. Zorescu.
Ea a menţionat că avizele de prelungire a activităţii profesionale sunt acordate de o comisie formată din reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, DSP şi Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.
Evidenţa medicilor pensionari rămaşi în activitate în acest an va fi finalizată până la sfârşitul lunii ianuarie.