Consiliul Judeţean Suceava a aprobat, ieri, cu unanimitate de voturi, proiectul de repartizare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anul 2018 către cele 114 primării din judeţ. Suma aflată anul acesta la dispoziţia CJ Suceava pentru primării a fost de 18,685 de milioane de lei. Înainte de vot, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că anul acesta au fost modificări, prin lege, în ceea ce privește modul în care se alocă fondurile pentru primării, dar și la sumele care sunt împărţite de administraţia judeţeană. Flutur a arătat că dacă la începutul anului trecut Consiliul Judeţean Suceava a avut de repartizat fonduri de 28 de milioane de lei, anul acesta suma a fost de 18,685 de milioane de lei. El a precizat că în aceste condiţii s-a încercat o repartizare echilibrată a fondurilor către primăriile din judeţ.
Gheorghe Flutur a mai spus că în urma adreselor primite de la cele 114 primării din judeţ necesarul de fonduri total solicitat de acesta este de 300 de milioane de lei, din care circa 22 de milioane de lei sunt arierate. „Uitându-ne la celelalte surse din care primăriile primesc fonduri, din TVA și impozit pe venit, am încercat să găsim o formulă cât se poate de echilibrată pentru repartizarea banilor. Dar va trebui să ne uităm la execuţia bugetară din primul trimestru al acestui an și să fim pregătiţi din timp să facem demersuri pentru a solicita rectificări bugetare”, a precizat Flutur.
La rândul său, liderul consilierilor judeţeni ai PSD Suceava, Mihai Grozavu, a spus că prin modul în care s-au împărţit fondurile către primării se remarcă un progres faţă de anul trecut, dar și că în proiect se regăsesc propunerile făcute de social-democraţi. „E o lucrare gândită și făcută ca lumea”, a declarat Grozavu- făcând referire la modul de repartizare a celor 18,685 de milioane de lei către primării.
Flutur consideră că este nedrept că unele primării nu au primit nici un leu din sumele alocate direct din TVA sau impozitul pe venit
În același timp, Gheorghe Flutur a spus că prin repartizarea fondurilor s-a încercat a se realiza un echilibru având în vedere că sunt unii primari care „sunt triști faţă de perspectiva care li se arată”. Flutur a spus că există în continuare neclarităţi cu privire la formula de calcul prin care primăriilor li s-au alocat direct fonduri, prin Legea bugetului de stat, în condiţiile în care Primăria Rădăuţi nu a primit nici un leu, nici din TVA și nici din impozitul pe venit. „Sunt primari care au reclamat faptul că sunt localităţi asemănătoare, cam cu aceeași suprafaţă și cu același număr de locuitori, care au primit sume diferite”, a arătat șeful administraţiei judeţene.
Tot în ședinţa de ieri a luat cuvântul și consilierul PNL Vasile Tofan, cel care a ţinut să remarce faptul că „împărţirea fondurilor nu este tocmai liberală, ci cu totul altfel”.
Replica nu a rămas neobservată de președintele PNL al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care a spus că ar fi „o critică subtilă”, dar a adăugat că „liberalii spun prin noi înșine și nu pentru noi înșine”.
La finalul discuţiilor, proiectul de repartizare a celor 18,685 de milioane de lei a fost votat cu unanimitate de voturi din partea celor 36 de consilieri prezenţi.
Potrivit hotărârii, dintre municipiile din judeţ, Suceava a primit cea mai mare sumă, de 500.000 de lei, în timp ce Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fălticeni și Rădăuţi primesc fiecare câte 480.000 de lei. Toate primăriile de orașe din judeţ, cu excepţia celor din Gura Humorului și Siret, primesc fiecare o sumă egală, respectiv 260.000 de lei. Pentru Gura Humorului s-a alocat suma de 450.000 de lei și pentru Siret 350.000 de lei.
La comune, cea mai mare sumă ar urma să o primească Primăria Sadova, respectiv 200.000 de lei. La capătul opus, cele mai mici sume, câte 100.000 de lei, sunt propuse pentru Primăriile Arbore, Baia, Dumbrăveni, Pătrăuţi, Preuteşti, Slatina şi Straja. Sume mai mari de bani ar urma să primească de la Consiliul Judeţean primăriile din Adâncata, Gălăneşti, Horodnic de Jos, – 190.000 de lei, Şaru Dornei – 180.000 de lei şi Ciocăneşti, Cârlibaba, Coşna, Crucea, Horodniceni, Muşeniţa – 170.000 de lei. Pentru celelalte primării de comune din judeţ sunt propuse sume care variază între 105.000 de lei şi 160.000 de lei.