marţi, 16 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 11 (6721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În luna februarie

Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică va avea loc la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 2-5 februarie, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului va găzdui Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, eveniment de amploare la care vor participa circa 200 de elevi de gimnaziu şi liceu din toată ţara, profesori însoţitori, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, universitari, oameni de înaltă ţinută ştiinţifică etc.

Cei mai eminenţi elevi îşi vor da concursul în cadrul a două probe - proba teoretică, cu o durată de trei ore, şi proba observaţională (hartă mută şi planetariu, testare care se va desfăşura la Observatorul din Suceava). Suplimentar, elevii care vor să acceadă în lotul olimpic, care va reprezenta România la competiţii internaţionale, vor susţine şi proba de analiză a datelor, cu o durată de patru ore şi un grad de dificultate ridicat.

Prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică şi coordonator al Cercului de Astronomie şi Astrofizică de la Palatul Copiilor, a arătat că faptul că Sucevei i s-a delegat organizarea acestei competiţii este o responsabilitate, dar şi o mare bucurie.

”Acest fapt dovedeşte că reprezentanţii Ministerului Educaţiei au încredere în noi. Ne vom asigura că lucrurile vor decurge bine, că elevii şi însoţitorii vor avea parte de cele mai bune condiţii, că probele de concurs vor fi organizate cât mai profesionist. Avem oaspeţi de seamă: doamna Ana Naghi, inspector de specialitate în cadrul Ministerului Educaţiei, prof. univ. Mihail Sandu, cel care va elabora şi subiectele de concurs, şi mulţi alţi specialişti de talie naţională”.

Petru Crăciun a mai menţionat că oaspeţii vor fi cazaţi la Casa Elena din Gura Humorului, cotată cu patru stele, iar membrii din Comisia centrală a olimpiadei vor sta la Pensiunea Carmen Silvae. Cel mai probabil, Comisia centrală, responsabilă de corectarea lucrărilor, va fi prezidată de universitarul sucevean Cristian Pîrghie.

Pe lângă activităţile specifice competiţiei, elevii participanţi, însoţiţi de profesorii lor, vor avea parte şi de programe de vizită ale obiectivelor istorice şi culturale din Gura Humorului şi din împrejurimi.

 

Tabără de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, la Voroneţ, între 5 şi 9 februarie

Tot în luna februarie, în perioada 5-9, la Voroneţ, va avea loc Tabăra de Fizică, Astronomie şi Astrofizică ,,Marin Dacian Bica” şi două concursuri, unul de fizică şi celălalt de astronomie şi astrofizică.

La secţiunea de Fizică a taberei sunt invitaţi să participe elevii din clasele VI-XII, iar la secţiunea de Astronomie şi Astrofizică pot participa elevi începând din clasa I până în clasa a XII-a. Organizatorii pregătesc mai multe ateliere: Astroclub, prejuniori începători, prejuniori avansaţi, juniori începători, juniori avansaţi, seniori începători, seniori avansaţi, performanţă şi mentori. Mentorii vor fi olimpicii internaţionali şi elevi recunoscuţi pe plan naţional, iar aceştia vor primi certificate în limba engleză de voluntar internaţional, emis de Universitatea ,,Ştefan cel Mare’’ Suceava.

Vor participa şi vor ţine cursuri profesori reputaţi din domeniu, cu experienţă şi rezultate deosebite.

Scopul acestei tabere este de a organiza cursuri de astronomie şi astrofizică atât pentru iniţiere, cât şi pentru performanţă, precum şi seri de observaţii astronomice cu ajutorul telescoapelor şi lunetelor. Se vor ţine cursuri şi se vor rezolva multe probleme complexe.

Organizatori - Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Fizică Iaşi, Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus” - centru UNESCO şi Colegiul ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului.

Pentru informaţii suplimentare sau înscrieri: prof. Victor Şutac, preşedintele „Cygnus” (visutac@yahoo.com) sau prof. dr. Petru Crăciun (crcnpetru@yahoo.com).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică va avea loc la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică va avea loc la Gura Humorului3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei