Un dosar care mirosea de la o poştă a eşec total şi-a consumat ieri ultimul episod. Iar rezultatul a fost unul previzibil, chiar înainte de a începe efectiv judecata pe fond. Nu aceeaşi părere a avut şi magistratul de la Judecătoria Rădăuţi, care i-a condamnat pe soţii Costel şi Lenuţa Colibaba la câte 5 ani de închisoare cu executare. Cum în dosar „nu existau probe legal şi loial administrate”, aşa cum a constatat un judecător de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava încă din 2015, în momentul în care a decis eliberarea lui Costel Colibaba din arest preventiv, apelul de la judecată pe fond nu putea avea decât acelaşi deznodământ. Mai exact, Curtea de Apel Suceava a decis ieri achitarea soţilor Costel şi Lenuţa Colibaba, decizie care ridică noi semne de întrebare asupra modului în care se înfăptuieşte justiţia la Rădăuţi.
Percheziţii fără mandat şi fără martori
Erorile grave din etapa de urmărire penală au fost completate „cu succes” şi la judecata pe fond. Practic, toţi oamenii de la Rădăuţi care au lucrat în acest dosar, fie că au fost poliţişti de frontieră, poliţişti, procuror sau judecători şi-au dat cu stângul în dreptul cu o nonşalanţă care provoacă frisoane. Mai grav este că, chiar dacă în două rânduri li s-a arătat de către alţi judecători că au greşit, şirul gafelor nu s-a oprit, ci a fost încununat cu condamnări de câte 5 ani de închisoare cu executare, atât pentru Costel Colibaba, cât şi pentru soţia acestuia, Lenuţa.
Prima mare eroare a fost consemnată în august 2015, cu ocazia percheziţiilor derulate în dimineaţa zilei de 24 la locuinţa din Vicovu de Sus a soţilor Colibaba.
Un echipaj format din trei comisari de poliţie şi doi agenţi ai Poliţiei de Frontieră au intrat în gospodăria familiei Colibaba fără să deţină vreo autorizaţie de percheziţie şi timp de mai multe minute, fără prezenţa vreunei persoane, a unor martori sau a unui avocat, au căutat într-o şură şi într-o maşină.
Potrivit unui proces verbal de sesizare din oficiu din data de 24 august, la ora 9.18 echipajul Poliţiei de Frontieră a observat că un autoturism de culoare gri a demarat în trombă, distrugând gardul de sârmă de pe proprietatea familiei Colibaba. Din respectiva maşină au căzut câteva cartuşe de ţigări de contrabandă, de unde presupunerea, de altfel logică şi întemeiată, că în curtea respectivă s-ar putea găsi cantităţi mai mari de ţigări.
Fără a fi începută urmărirea penală în acest dosar, fără a exista vreun mandat de percheziţie, poliţiştii au pătruns pe proprietatea familiei Colibaba şi au început să controleze totul.
În tot acest timp, Costel Colibaba era plecat de acasă, iar soţia sa dormea, după ce cu câteva ore mai înainte venise de la o nuntă.
Acord pentru a intra în curte, nu şi pentru percheziţie domiciliară
După ce au observat maşina de culoare gri plecând în trombă, o parte dintre poliţişti au rămas la faţa locului, iar alţii au plecat în urmărirea vehiculului suspect. Din păcate, poliţiştii de frontieră nu au reuşit să identifice maşina, numărul de înmatriculare al acesteia şi nici persoana care se afla la volanul ei, aşa cum au şi menţionat în procesul verbal întocmit ulterior.
Celălalt echipaj a efectuat „cercetarea zonei şi a curţii imobilului aparţinând familiei Colibaba, constatând că în spatele şurii se afla un autoturism de teren marca Mitsubishi Pajero în care erau depozitate ţigări de contrabandă. Totodată, în şura locuinţei, care avea uşile deschise, s-au văzut mai multe baxuri de ţigări de contrabandă”. Mai exact, au fost identificate 40.950 de pachete cu ţigări mărcile Marble, Ashima, Viceroy, Burn şi NZ Black.
Pentru a-şi acoperi ilegalitatea, poliţiştii de frontieră au trezit-o pe proprietară şi au efectuat o cercetare la faţa locului, menţionând că au avut „acordul proprietarei”.
Ce au uitat însă poliţiştii de frontieră este faptul că femeia nu le-a dat acordul de a-i percheziţiona gospodăria, aspect reţinut de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava.
Fără să ţină cont de faptul că nu puteau efectua percheziţia în condiţii legale, poliţiştii de frontieră au intrat în şură şi în maşină şi au stabilit astfel numărul exact al pachetelor de ţigări de contrabandă.
Reţinut şi apoi arestat la Rădăuţi, dar eliberat rapid la Suceava
La percheziţia din 24 august 2015 au participat cinci poliţişti de frontieră, respectiv comisarul-şef Răzvan Popescu, comisarul-şef Dan Nicolaică, comisarul-şef Sergiu Coroamă, agentul-şef Alin Rusu şi agentul-şef adjunct Mihai Maidan. Poate la fel de grav ca percheziţia în sine este şi faptul că un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a decis să valideze actele desfăşurate de poliţiştii de frontieră. Procurorul Cătălin Chiochiu nu doar că le-a dat dreptate celor 5 angajaţi ai Poliţiei de Frontieră, ci a emis şi o ordonanţă de reţinere pe numele lui Costel Colibaba pentru comiterea infracţiunii de contrabandă în formă calificată. Ulterior, propunerea de arestare formulată de procurorul Chiochiu a fost admisă de magistratul Gabriela Vicol de la Judecătoria Rădăuţi. Din acest motiv Costel Colibaba a stat în spatele gratiilor timp de 5 zile. În contestaţia analizată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava, lucrurile aveau să se schimbe radical, iar Costel Colibaba a fost eliberat de îndată.
Potrivit datelor din dosar, poliţiştii de frontieră supravegheau imobilul familiei Colibaba şi în acest fel ar fi aflat că aici se află ţigări de contrabandă. Or, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava a constatat că „activitatea era desfăşurată în afara unui proces penal, până în acel moment nefiind începută urmărirea penală faţă de inculpatul Colibaba Costel pentru săvârşirea vreunei infracţiuni. Scopul pătrunderii în imobil a fost acela al identificării de ţigări provenite din contrabandă, în condiţiile în care poliţiştii au decis să verifice curtea imobilului după ce au avut certitudinea că de acolo a plecat un autoturism în care se aflau astfel de ţigări. Abia după ce poliţiştii au inspectat autoturismul marca Mitsubishi şi şura locuinţei şi au descoperit ţigările de contrabandă a fost întocmit actul procedural al începerii urmăririi penale, respectiv ordonanţa de începere a urmăririi penale. Faptul că ordonanţa de începere a urmăririi penale a fost emisă ulterior pătrunderii poliţiştilor în imobilul aparţinând familiei Colibaba rezultă chiar din conţinutul ordonanţei în care se arată că inculpaţii deţineau în anexele locuinţei şi în autoturism cantitatea de 40.950 de pachete de ţigări parvenite din contrabandă”.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava a explicat că potrivit Noului Cod de Procedură Penală, întreg probatoriul trebuie administrat de organele judiciare după începerea urmăririi penale.
„Se constată că în afara unui cadru procesual, poliţiştii de frontieră au pătruns în curtea locuinţei unei persoane în scopul identificării de probe care ar putea să susţină o acuzaţie penală împotriva acesteia, iar pătrunderea s-a făcut în lipsa unui mandat de percheziţie”, s-a menţionat în motivarea Tribunalului Suceava.
Poticneli într-o sarabandă inexplicabilă
Fără să ţină cont prea mult de explicaţiile oferite de un judecător de drepturi şi libertăţi, procurorul Cătălin Chiochiu a dispus sesizarea instanţei de judecată cu rechizitoriu. Costel Colibaba a fost acuzat de comiterea infracţiunii de contrabandă în formă agravantă, iar soţia acestuia, Lenuţa, de comiterea infracţiunilor de contrabandă în formă agravantă şi distrugere de probe ori înscrisuri.
În Camera Preliminară s-a constatat că probele nu sunt „valide” din motive de legalitate, dar chiar şi aşa s-a mers mai departe. La judecată pe fond, magistratul Mihaela Ursuliac i-a găsit vinovaţi pe cei doi soţi pentru comiterea infracţiunii de contrabandă în formă agravantă şi „le-a ars” câte 5 ani de închisoare cu executare. „Probele” care i-au „înfundat” pe cei doi soţi au fost chiar mărturiile celor 5 poliţişti care au participat la percheziţia din 24 august 2015.
Soluţia nu avea cum să stea în picioare, iar ieri, Curtea de Apel Suceava a admis apelurile soţilor Colibaba şi a decis achitarea acestora şi ridicarea sechestrului impus asupra bunurilor pe care le deţin. Singura măsură care a rămas în picioare a fost cea de confiscare a cantităţii de 40.950 de pachete de ţigări de contrabandă.
Este o dovadă în plus că prin lipsă de profesionalism şi nerespectarea legii, o acţiune chiar şi bine-intenţionată se poate transforma rapid într-un fiasco total.