Campaniile de sensibilizare a opiniei publice pentru donarea de sânge au avut rezultate bune în cursul anului trecut.
Potrivit directorului Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Suceava, dr. Maria Pilat, în anul 2017 au donat sânge 7.802 persoane, ceea ce înseamnă o creștere cu peste 300 de donatori faţă de anul precedent, când s-au înregistrat aproximativ 7.500 de donatori.
Cel mai mare număr de donatori de sânge a fost înregistrat în luna octombrie - 851, şi în martie - 674 de persoane. Printre donatori au fost elevii Şcolii de Jandarmi Fălticeni, cei de la școlile postliceale sanitare și de la liceele din Suceava, studenţi de la Universitatea ”Ștefan cel Mare”, angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Jandarmi şi ai Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Dr. Pilat a mai spus că în perioada următoare vor fi stabilite datele campaniilor mobile de recoltare de sânge, în special în zonele Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, zone ce reprezintă “un rezervor bun” în privinţa donatorilor de sânge. Datorită campaniilor mobile, persoanele care doresc să doneze sânge nu mai sunt nevoite să vină până la Suceava pentru această acțiune umanitară.
În ceea ce privește necesarul de sânge, Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este cel mai mare consumator, îndeosebi prin secțiile Ortopedie-Traumatologie, Gastroenterologie, Chirurgie, Hematologie şi Oncologie. Acest lucru este explicabil prin faptul că majoritatea accidentelor de pe raza județului sunt dirijate către această unitate spitalicească și tot aici sunt efectuate intervenții chirurgicale de genul protezelor de șold și operațiilor pe femur, cele consecutive hemoragiilor digestive superioare, terapia cirozelor hepatice, insuficienței renale cronice dializabile, diverse forme de cancer, pentru stabilizare anterioară chimioterapiei. În unele intervenții chirurgicale se pot consuma până la 10 unități de sânge.
Sângele donat se reface ca volum în 60 de minute
Cum sângele nu este o ”marfă” care se poate cumpăra, singurul furnizor este Centrul de Transfuzie, care îl ia de la donatori.
Condiţiile ce trebuiesc îndeplinite pentru donare sunt de vârstă - între 18 şi 60 de ani, și de sănătate.
Donatorii trebuie să fie persoane fără afecţiuni cronice şi să nu fie sub tratament pentru afecţiuni acute, cum ar fi spre exemplu o răceală. Înainte de donare este recomandat un somn de 7-8 ore și un mic dejun format din proteine și glucide, puține grăsimi și lichide dulci: ceai, cafea, sucuri naturale. Cafeaua este recomandată mai ales la persoanele care au în mod frecvent tensiunea arterială mică.
Fumatul înainte și după donare, ca și consumul de alcool în dimineața donării și cu o seară înainte sunt interzise. La Centrul de Transfuzie donatorul se prezintă cu actul de identitate și cu adeverință medicală că este sănătos. Aici i se fac teste preliminare ( hemoglobina, tensiunea arterială, glicemia, greutatea corporală etc.) și consultația medicală pentru selecție. Donarea de sânge durează cel mult 10 minute, volumul prelevat fiind de 450 ml, cantitate ce se reface ca volum în 60 minute, iar celular în 2-3 săptămâni.
Persoana care a donat sânge nu are voie să facă efort fizic în ziua respectivă. Trebuie să bea mai multe lichide şi să mănânce obişnuit.
Capacitatea de stocare a sângelui la Centru de Transfuzie din Suceava este de 800 de unități. Pentru încă 200 față de necesarul propriu poate ajuta la stocare Spitalul de Urgență. Cel mai greu se asigură stocul din grupa AB4 negativ pentru că și numărul celor care această grupă de sânge este mic, doar 15% din populație.