La Serviciul Intervenţie în Regim de Urgenţă şi Violenţă în Familie din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava au fost înregistrate anul trecut 641 de sesizări cu privire la 741 de copii, victime ale neglijenţei, sărăciei sau abuzului, din care 540 de cazuri au fost confirmate şi monitorizate. Din totalul cazurilor confirmate, 390 de copii au fost menţinuţi în familia naturală, unde au beneficiat de servicii de specialitate (evaluare şi consiliere psihologică, responsabilizare, sprijin material prin Fundaţia HHC România), precum şi monitorizare din partea DGASPC Suceava şi a primăriilor, fiind activate, acolo unde a fost nevoie, şi consiliile comunitare consultative.
La sfârşitul anului 2017, mai erau în monitorizarea DGASPC Suceava doar 29 de cazuri de copii, victime ale neglijenţei, sărăciei sau abuzului, copii internaţi în Centrul de primire în regim de urgenţă Suceava. Şefa DGASPC Suceava, Nadia Creţuleac, ne-a spus care sunt cauzele generale care au dus la scoaterea copiilor din familie: neglijare (îngrădirea dreptului la sănătate, nesupraveghere, nealimentare, condiţii improprii de locuit etc.), abandon, abuz (sub toate formele), violenţă.
172 de copii daţi spre îngrijire asistenţilor maternali sau internaţi în centre rezidenţiale
În anul 2017, după cum rezultă din statisticile întocmite de DGASPC Suceava, 172 de copii au fost daţi spre îngrijire asistenţilor maternali profesionişti sau au fost internaţi în centre de tip rezidenţial. 66 de minori, cei mai mulţi cu vârste între 0 şi 2 ani (40 de copii), sunt crescuţi de asistenţi maternali, denumiţi şi ”părinţi de profesie”. Alţi 98 de copii beneficiază de servicii de tip rezidenţial din structura DGASPC Suceava, iar opt minori au fost internaţi în centre de tip rezidenţial private.