O femeie din comuna Vatra Moldoviţei, administrator al unui spaţiu comercial din localitate, a fost trimisă în judecată şi i se impută un prejudiciu de peste un milion de lei, pentru că a deţinut şi pus la dispoziţie în unitatea sa un aparat de joc tip slot-machine, sau păcănele, cum sunt mai cunoscute acestea, fără a avea licenţă şi automat fără a achita obligaţiile legale pentru prestarea de jocuri de acest gen.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Liliana Larisa Niga, pentru săvârşirea infracţiunii dedesfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc.
Femeia este acuzată căa deţinut în spaţiul comercial un aparat de joc dotat cu acceptoare de bancnote, care la momentul constatării săvârşirii infracţiunii era funcţional şi conectat la sursa de curent, şi a desfăşurat fără licenţă sau autorizaţie activităţi din domeniul jocurilor de noroc.
Prejudiciul calculat de procurori în acest caz este de 1.081.895 de lei. Este vorba de prejudiciul adus bugetului de stat, iar suma se compune din contravaloarea taxei anuale aferentă licenţei de organizare a jocurilor de noroc tip slot-machine, cuantumul taxelor anuale de autorizare aferente exploatării numărului minim obligatoriu de jocuri (75 mijloace de joc) şi taxele anuale speciale de viciu pentru jocurile de noroc caracteristice slot-machine, pentru un număr minim de mijloace de joc, taxe nedeclarate şi neachitate.
Administratorul societăţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.
Ofensivă împotriva afacerilor de acest gen
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat la finele anului trecut trimiterea în judecată a încă doi afacerişti în domeniul sălilor cu aparate de joc tip slot-machine, „păcănele”, cum mai sunt cunoscute acestea. Este vorba de o sală de jocuri care a funcţionat la Horodnic de Sus, unde existau trei aparate care nu aveau licenţă sau autorizaţie.
Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Suceava au în derulare mai multe anchete privind săli de jocuri de noroc care au funcţionat sau încă funcţionează în afara legii. Relativ recent, în septembrie 2017, au fost efectuate percheziţii în şase locaţii din judeţ, de unde au fost ridicate pentru a fi expertizate 23 de aparate de joc. Percheziţiile au vizat infracţiuni şi contravenţii prevăzute de OUG 77/2009, privind exploatarea jocurilor de noroc. Mai exact, este vorba de desfăşurarea de activităţi comerciale în domeniul jocurilor de noroc fără licenţă şi autorizaţiile cerute de OUG 77/2009.
Un amănunt important este că anterior acestor percheziţii, afaceriştii ilegali din acest domeniu au fost căutaţi şi de inspectori din cadrul Oficiului Naţional Pentru Jocuri de Noroc. Aceştia fie nu au fost primiţi la controale, fie chiar au fost ameninţaţi şi puşi pe fugă.