Cuantumul ajutorului care se acordă în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii sau al unui pensionar a crescut de la 1 ianuarie 2018, de la 3.142 de lei la 4.162 de lei. În cazul decesului unui membru de familie al acestora, cuantumul ajutorului de deces este jumătate din această sumă. Tot de la începutul acestui an s-a majorat și termenul de onorare a solicitării pentru acordarea ajutorului de deces, de la o zi la maximum 3 zile de la depunerea cererii.
Directorul executiv al Casei de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, a declarat că instituția onorează lunar peste 500 de cereri pentru ajutor de deces. În noiembrie, de exemplu, au fost înregistrate 583 de cereri, pentru care s-au plătit 1,8 milioane de lei. În ultimii 15 ani, numărul cererilor de acest gen a crescut de la an la an. Potrivit directorului CJP, față de anul 2002, de exemplu, numărul solicitărilor de acordare a ajutoarelor de deces s-a dublat. Asta înseamnă fie că a crescut numărul celor asigurați, fie oamenii sunt mai informați asupra drepturilor pe care le au, numărul deceselor fiind relativ constant. Evidențele Direcției Județene de Statistică Suceava arată că în anul 2002 au fost în județ 7.661 de decese, în 2003 – 7.529, iar în 2016 – 7.699 de decese.
Boliacu a mai precizat că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu influențează acordarea ajutoarelor de deces, plata acestora fiind stipulată prin Legea nr. 3 din 3 ianuarie 2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2018.
Conform legii, ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz: soţul supravieţuitor; copilul; părintele; tutorele; curatorul; oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate anterior
Actele necesare pentru solicitarea ajutorului de deces
În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat. În sensul acestei legi, membru de familie poate fi: soţul/soţia; copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani; părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
În cazul decesului copilului inapt pentru muncă, indiferent de vârstă, prestaţia se acordă cu condiţia prezentării certificatului de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap sau, în lipsa acestuia, a actului medical vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.
Actele necesare acordării ajutorului de deces sunt: cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurări sociale; certificatul de deces - în original şi copie; actul de identitate al solicitantului; acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator; acte din care să rezulte că s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces; certificatul de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă pe copil şi data ivirii acesteia.