Începând din această lună, angajaţii din învăţământul preuniversitar sucevean vor primi salariile pe data de 14 a fiecărei luni, mai târziu decât data la care s-au făcut plăţile până acum.
Decalajul intervine ca urmare a transferului plăţilor salariale de la primării la Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, instituţie care a stabilit că data unică la care oamenii şcolii vor avea banii pe card să fie 14 a fiecărei luni. Până acum, angajaţii din educaţie primeau salariile între datele de 5 şi 15 ale fiecărei luni.
Potrivit prof. Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” Suceava, „s-a schimbat perioada de plată a salariilor în învăţământul sucevean. Plăţile se făceau începând cu data de 5, însă lucrurile s-au decalat, asta deoarece banii vin acum de la Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar. Problema e că angajaţii au aflat târziu această schimbare, iar pentru unii este o întârziere de peste o săptămână. Oamenii au avut planificări, mulţi au rate la bănci care trebuie plătite la timp, au nevoie de bani mai ales după sărbători”.
La rândul său, insp. Cezar Anuţei, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ Suceava, a menţionat că data de 14 va fi data la care vor primi salariile toţi salariaţii din educaţie. „Nu va mai exista o perioadă în care se vor primi salariile, ci o dată fixă, unică, de acum înainte, cea de 14. Nu vorbim de o întârziere, nu vorbim de o amânare, ci de o nouă dată a efectuării plăţilor”.
Sindicalistul Traian Pădureţ a mai evidenţiat şi partea bună a acelui transfer, adăugând că primăriile invocau nu de puţine ori insuficienţa fondurilor pentru plata integrală a salariilor, fără a face însă demersuri pentru completarea fondurilor, situaţie în care Inspectoratul Şcolar ar da, cel mai probabil, dovadă de mai mult interes.
„Disfuncţionalităţi sunt şi în cazul programului Edusal, programul de salarizare unic la nivel naţional, care odată cu acest transfer mai dă erori destul de multe. Din cauza acestora unii colegi iau salarii mai mici, iar contabilii din şcoli trebuie să verifice cu pixul în mână, ca pe vremuri, salariile corecte”, a mai arătat Pădureţ.
Salariile profesorilor cresc cu 4% net şi 25% brut
Din luna ianuarie, salariile brute ale oamenilor şcolii vor fi majorate cu 25%, însă aceştia spun că majorarea promisă va fi nesemnificativă, pentru că ea nu va acoperi decât plata contribuţiilor trecute din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. În realitate, creşterea salariului net este în jur de 4%. Salariile mai mari vor intra în buzunarul angajaţilor în luna februarie.
Pentru un cadru didactic cu 35 de ani vechime în sistem şi gradul I, creşterea va fi de puţin peste 100 de lei.
În luna martie urmează alte creşteri salariale.