Sute de suceveni s-au grăbit să se achite de obligaţiile fiscale chiar din prima zi în care pot fi plătite taxele şi impozitele locale la primăria municipiului reşedinţă de judeţ.
Dornici să fie siguri că vor fi printre primii, zeci de oameni, în general pensionari, s-au adunat în faţa Primăriei Suceava chiar de la ora 07.00, deşi activitatea administraţiei locale începe de la ora 08.00.
Mulţi dintre ei ştiau deja că urmează să plătească mai mult decât anii anteriori, ca urmare a majorării taxelor, în medie, cu aproximativ 20%.
Alţii au aflat acolo, stând la rând.
„Am venit să vedem acum exact cât avem de plătit, dacă tot au modificat impozitele...”, a spus unul dintre contribuabilii conştiincioşi, aşezat la rând.
„Cum s-au modificat? Au crescut sau au scăzut?”, a întrebat rapid o femeie, aşezată în acelaşi şir. „Eee... cum să scadă?!”, a venit răspunsul, pe un ton lămuritor.
„Că au crescut sau nu, tot le avem de plătit! Mai bine vin acum şi le achit, să nu mai am grija lor”, a spus o altă suceveancă.
Alţii au ţinut să se achite acum de obligaţii, pentru că pleacă la muncă în străinătate şi nu vor să aibă surprize neplăcute mai târziu, dacă uită de acestea.
Mulţi dintre cei prezenţi s-au arătat interesaţi să beneficieze de reducerea de 10% care se acordă pentru plata anticipată a impozitelor şi taxelor locale, pe întreg anul.
„Invităm sucevenii să vină să achite taxele şi impozitele locale, pentru că lucrările din municipiu se fac în funcţie de încasările bugetare, iar bugetul aferent investiţiilor din acest an va fi direct influenţat de procentul acestor încasări. E drept că anul acesta taxele şi impozitele sunt majorate, dar principala cauză este <revoluţia fiscală> a Guvernului PSD, care lasă anul acesta sucevenii fără suma de 8 milioane de euro la bugetul local. Acei bani trebuie înlocuiţi de undeva, sunt încă multe lucruri de făcut în municipiul Suceava”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi.
Taxele şi impozitele se pot plăti la casieriile primăriei, între orele 8.00-14.00, cu cardul sau în numerar, în conturile de trezorerie ale instituţiei sau online, pe site-ul municipalităţii, după înregistrare, sau prin intermediul www.ghiseul.ro.
Taxe şi impozite mai mari pentru toţi contribuabilii
Conform deciziei de Consiliu Local din data de 28 noiembrie 2017, taxele şi impozitele locale sunt mai mari, în medie ponderată, cu 19,16%, dar la anumite taxe şi impozite, precum cele pe apartamente, creşterea este de aproximativ 25%.
Noile impozite pentru cei care îşi desfăşoară activităţile economice în apartamente (ex. cabinete medicale, notari, magazine) sunt mai mult decât duble faţă de cât plăteau până acum, când achitau aceleaşi taxe ca un cetăţean care locuieşte în bloc.
O taxă care nu s-a majorat acum, ci la jumătatea anului trecut, dar la care diferenţa va fi resimţită mai puternic acum, de majoritatea contribuabililor, este cea de salubrizare, care, de la 5 lei/persoană/lună a crescut la 9 lei/persoană/lună. De exemplu, pentru o familie de două persoane, taxa de salubrizare anuală este de 216 lei, în vreme ce la patru persoane – 432 de lei, bani la care nu se aplică nici o reducere pentru plata anticipată.
Creşterea taxelor şi impozitelor se va resimţi şi la agenţii economici care deţin clădiri nerezidenţiale, în cazul acestora cota de impozitare fiind de 1,8% din valoarea impozabilă a imobilului, comparativ cu 1,5%, cât era anul trecut.
Cu cât au crescut taxele şi impozitele locale pentru locuinţele sucevenilor
Pentru populaţie, creşterea taxelor şi impozitelor este semnificativă.
La o garsonieră cu o suprafaţă de 25 mp, de la 45 de lei/an impozitul creşte la 59 de lei/an, adică cu 16 lei (creştere de 25%).
La un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 45 mp, de la 116 lei/an impozitul creşte la 144 de lei/an, adică cu 28 de lei (creştere de 24,13%).
La un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă de 65 de mp, de la 167 de lei/an impozitul creşte la 208 lei/an, adică cu 41 de lei (creştere de 24,55%).
La un apartament cu patru camere, cu o suprafaţă de 75 mp, de la 193 de lei/an impozitul creşte la 240 de lei/an, adică cu 47 de lei (creştere de 24,35%).
Impozite care nu au crescut sau la care se acordă facilităţi
Există şi o serie de impozite care nu au crescut în 2018 sau la care se acordă facilităţi, comparativ cu anii anteriori.
De exemplu, se oferă scutiri de impozite pentru clădirile şi terenurile utilizate pentru furnizarea gratuită a serviciilor sociale, pentru clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee sau case memoriale. Nu au fost majorate nici taxele de la Patinoar ori cele de la cimitir.
De asemenea, pentru încurajarea transportului ecologic, se oferă o reducere de 95% a impozitului pentru mijloacele de transport hibride.
În 2018 nu se încasează taxa hotelieră în municipiul Suceava, în ideea de a încuraja turismul şi dezvoltarea domeniului hotelier.