Renumitul chirurg ieşean prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu s-a declarat impresionat de Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, atât în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură şi echipamente medicale, cât şi calitatea medicilor chirurgi. ”Am rămas impresionat de acest spital, care demonstrează că se poate. Aici au fost mereu buni chirurgi, ne amintim de doctorul Andriu, de doctorul Posteucă şi de doctorul Hîncu. Doctorul Hîncu a fost unul dintre cei mai mari chirurgi, a fost 40 de ani chirurg aici, cred că 12 ani a fost directorul acestui spital, deci un chirurg foarte bun”, a declarat dr. Târcoveanu.
Medicul a amintit că, în trecut, când Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi se ocupa de îndrumarea în teritoriu, ”toată lumea se bătea să prindă îndrumare la Suceava, pentru că de aici nu veneau cazuri grave, adică eşecuri, complicaţii, pe care tu erai obligat să le preiei şi să le îngrijeşti”.
Potrivit doctorului ieşean, chirurgii suceveni sunt foarte bine pregătiţi şi pot deservi o populaţie mare, ”care nu mai trebuie să plece în altă parte”. ”Aici se poate opera şi cancerul de sân, de ce să se ducă pacientele la Cluj sau la Iaşi? Şi eu aş sta internat într-un spital ca ăsta, pentru că un salon are trei paturi maximum. La noi în spital, la Spitalul Universitar <Sf. Spiridon> Iaşi, care e cel mai vechi spital din Moldova, cu 268 de ani de activitate, sunt câte 10 paturi într-un salon. Dacă Flutur făcea aşa un spital la Iaşi, eu îi făceam statuie”, a afirmat prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu.
După Revoluţie, peste 23.000 de medici români au plecat în străinătate
Diversificarea serviciilor medicale este necesară, mai ales că la ora actuală patologia, inclusiv cea a cancerului, în judeţul Suceava a suferit modificări, a spus profesorul, arătând că, dacă în trecut era foarte prezent cancerul gastric, acum cancerul de colon şi rect se află pe primul loc.
”Aici, acum este o generaţie foarte tânără care este foarte interesată să înveţe, să facă progres, şi acesta este marele avantaj pe care l-am avut noi după Revoluţie, că ne-am putut mişca”, a spus cunoscutul medic, care s-a declarat îngrijorat de numărul mare de medici pregătiţi în România care aleg să plece pentru a profesa în străinătate, nu mai puţin de 23.000 de doctori în ultimii 28 de ani. În opinia sa, medicii pleacă nu numai din cauza banilor, deşi şi acesta este un motiv, ci mai ales pentru statutul de care se bucură în societatea occidentală. ”Medicul, mai ales chirurgul, care e puţin mai orgolios, era învăţat să fie adulat. Acum chirurgul este tras la răspundere, este dus prin procese, lucru care nu prea se întâmplă prin afară. Pe mine mă intrigă faptul că pe cei peste 23.000 de doctori care au plecat nu i-am văzut la televizor. Credeţi că din cei plecaţi nu a făcut nici unul nici o greşeală sau că toţi sunt cei mai buni dintre cei mai buni? Acolo îi preţuiesc, ei nu au dat bani ca să-i instruiască şi au nevoie de serviciile lor. Se poartă foarte frumos cu ei”, a afirmat medicul.
De asemenea, a spus el, programarea strictă a pacienţilor – pentru o operaţie de hernie în Franţa se poate aştepta şi 6 luni – diminuează oboseala şi stresul medicului, ceea ce face ca relaţia medic-pacient, medic-societate să funcţioneze mult mai bine ca în România.