Consiliul Judeţean Suceava va găzdui o sesiune de informare pentru accesarea de fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020. Şedinţa de informare va avea loc în data de 15 ianuarie a.c., de la ora 9:00, în sala „Ştefan cel Mare”, şi este organizată de Secretariatul Tehnic al Programului Operaţional Comun România-Ucraina. Discuţiile pe această temă vor avea loc după ce Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a lansat, la finalul anului trecut, două apeluri de proiecte. Primul dintre aceste apeluri se adresează „proiectelor Hard”, prin care se pot obţine finanţări pentru proiecte de infrastructură în domenii precum transport, sănătate şi prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii organizate. În cadrul acestui apel pot fi finanţate proiecte a căror componentă de infrastructură depăşeşte 1.000.000 de euro, iar alocarea financiară totală disponibilă este 19,1 milioane de euro. Al doilea apel se adresează „proiectelor Soft”, care nu includ o componentă de infrastructură sau a căror componentă de infrastructură are o valoare mai mică de un milion de euro. Alocarea financiară totală în cadrul acestui apel este de 17 milioane de euro. În cadrul acestui apel pot fi finanţate proiecte de educaţie, cercetare, moştenire culturală comună, transport, sănătate, situaţii de urgenţă şi prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii organizate.
Data limită pentru depunerea online a aplicaţiilor este 3 mai 2018, ora 16:00. Aplicaţiile pot fi depuse şi în format print.
De asemenea, informaţii despre paşii şi modul în care pot fi depuse aplicaţiile, priorităţile vizate de apeluri, valoarea maximă a finanţărilor acordate, precum şi regulile de eligibilitate sunt prezentate în pachetele de aplicaţie disponibile pe site-ul programului, la adresa http://www.ro-ua.ro-ua-md.net/projects/open-calls/ . Potenţialii beneficiari ai acestor apeluri de propuneri de proiecte pentru Programul RO-UA sunt autorităţi regionale, judeţene şi locale, instituţii publice, instituţii de învăţământ, instituţii culturale, ONG-uri, institute de cercetare sau alte organizaţii relevante pentru fiecare prioritate inclusă în apeluri, având sediul în aria programului, respectiv judeţele Suceava, Botoşani, Tulcea, Maramureş şi Satu Mare, din România, precum şi regiunile Odessa, Ivano-Frankivsk, Zakarpattia, Cernăuţi, din Ucraina. Programul RO-UA urmăreşte selectarea de proiecte care au ca rezultat crearea de parteneriate între entităţi aflate de pe o parte şi de cealaltă a graniţei, care să aducă beneficii comunităţilor din zona de frontieră.
Informaţii suplimentare despre aceste apeluri de proiecte se pot obţine la Secretariatul Tehnic Comun, din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava pentru graniţa România-Ucraina, de pe strada Bistriţei nr. 8A, Clădirea DAE 1, etaj 1, e-mail info.ro-ua@brctsuceava.ro, telefon: +40 230 530 049; fax: +40 230 530 055, mobil: 0040 749 268 318.