Un agent-şef principal de la Poliţia Transporturi Suceava, actualmente pensionar, care a deţinut ani de zile funcţia de şef al Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Vatra Dornei, a fost găsit vinovat de judecători de infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, fiind condamnat la 6 luni de închisoare, pedeapsa fiind suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de 2 ani de zile. Poliţistul Petru Bamboi, ieşit la pensie în timp ce era anchetat, a fost acuzat că a acţionat abuziv şi în mod repetat împotriva unui subaltern, căruia i-a tăiat din orele de muncă. Decizia de condamnare stabilită de Judecătoria Vatra Dornei poate fi atacată cu apel, nefiind definitivă. Dacă sentinţa magistraţilor dorneni va rămâne definitivă, Petru Bamboi va avea de achitat şi în jur de 8.000 de lei daune morale fostului subaltern.
Acuzat că s-a comportat ca pe propria moşie cu colegul cu care a avut un conflict
Faptele care îi sunt imputate inculpatului Petru Bamboi sunt din 2011. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cei care au efectuat cercetările, au arătat că acesta a luat măsuri abuzive faţă de un coleg agent, efectuând falsuri în registrul „Buletinul postului” şi în situaţiile lunare privind prezenţa la program a poliţiştilor, care au constat în diminuarea numărului de ore aferente fondului de timp lunar individual lucrat de agentul-şef de poliţie C.A.D., parte vătămată în acest dosar.
Procurorii au arătat că, în conformitate cu normele legale, atribuţia acordării de timp liber corespunzător în compensaţia orelor efectuate în scopul asigurării serviciului de permanenţă revenea doar şefului Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava, nu şi şefului de post, care şi-a arogat ilegal această putere. Pe acest fond, şeful de post Bamboi a început să comită abuzuri faţă de colegul său, susţin procurorii.
Este vorba de ore de patrulare pe trenuri, sporuri de noapte sau ore de pregătire în poligonul de tragere, pe care şeful de post a refuzat să le consemneze ca ore de muncă şi le-a trecut ca „ore libere” în Registrul „Buletinul postului”.
Ca exemple, pe 11 iulie 2011, agentul C.A.D., aflat în concediu de odihnă, a fost sunat de şeful Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava, care l-a anunţat că trebuie să se deplaseze la Iaşi pentru o misiune, urmând a fi pontat conform normelor legale. Totuşi, arată procurorii, misiunea din acea zi a fost anulată integral prin menţiunea nereală „concediu de odihnă” de către şeful Postului de Poliţie de la Vatra Dornei, nimeni altul decât Petru Bamboi.
Un alt episod exemplificat de procurori este legat de refuzul inculpatului de a ponta o zi de concediu medical a subalternului, acesta consemnând pentru ziua respectivă „liber”.
Aşadar, concluzionând, şeful de post este acuzat că s-a comportat ca pe propria moşie cu colegul cu care a avut un conflict, comiţând abuzuri şi luând decizii care nici măcar nu erau în atribuţia sa.
Magistraţii dorneni l-au găsit vinovat pe Bamboi de ambele infracţiuni. El a primit 6 luni de închisoare pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. De asemenea, pentru infracţiunea de fals intelectual, inculpatul a mai primit încă 6 luni de închisoare. Judecătorii au constatat că faptele sunt comise în concurs ideal, astfel că pedepsele au fost contopite în pedeapsa de 6 luni de închisoare, fără aplicarea vreunui spor.
Până la o sentinţă definitivă şi irevocabilă, Petru Bamboi se bucură încă de prezumţia de nevinovăţie.