Cei mai merituoşi studenţi, masteranzi şi doctoranzi români care învaţă peste hotare au fost premiaţi ieri, 4 ianuarie, în cadrul Galei Studenţilor Români din Străinătate, la Palatul Parlamentului, eveniment care evidenţiază excelenţa în educaţie.
Din juriul care a desemnat laureaţii ediţiei 2018 face parte şi prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).
În acest an, între cei şapte membri ai juriului, pentru prima oară este cooptat un lingvist, la propunerea sucevencei Cristina Bleorţu, câştigătoarea din 2017 a marelui premiu al Galei Excelenţei Academice a studenţilor români care studiază în universităţi reputate la nivel internaţional.
Sanda-Maria Ardeleanu este conducător de doctorat în domeniul Filologie – lingvistică şi este cocoordonator al Masteratului internaţional francofon cu diplomă dublă “Teoria şi Practica Traducerii”, director al Centrului de Cercetare Analiza Discursului şi redactor-şef al revistei Anadiss, publicaţie bianuală a USV.
În 2005 a primit distincţia Doctor Honoris Causa a Universităţii „Yuriy Fedkovych” din Cernăuţi, Ucraina, iar în 2016 a primit acelaşi titlu din partea Universităţii de Stat din Moldova (Chişinău).
După două mandate în Parlamentul României, Sanda-Maria Ardeleanu şi-a reluat pe deplin activităţile didactice în universitatea suceveană, fiind noul director al Bibliotecii Universităţii.
Militează pentru susţinerea şi promovarea francofoniei şi valorilor acesteia, fiind iniţiatoarea înfiinţării Biroului Francez de la Suceava, care este activ de peste şase ani.
Protocol încheiat între Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi USV
Reamintim faptul că Liga Studenţilor Români din Străinătate a încheiat, anul trecut, un acord strategic de colaborare cu Universitatea din Suceava, parteneriat ce reprezintă un pas important pentru implementarea propunerilor LSRS de încurajare a întoarcerii în ţară a tinerilor cu studii peste hotare şi accesul lor la cercetare în universităţile din ţară.
Urmare a acestui acord, studenţii români cu pregătire academică în străinătate vor face stagii de practică şi pregătire la Biblioteca USV sau în instituţiile în care există filiale ale LSRS, în domeniile litere, informatică, istorie, geografie, inginerie mecanică, inginerie electrică, relaţii internaţionale, ştiinţele educaţiei, ştiinţe economice, drept, educaţie fizică şi sport, nutriţie, kinetoterapie, inginerie alimentară, silvicultură. De asemenea, vor fi organizate în comun evenimente ştiinţifice, culturale etc. Colaborarea a fost iniţiată de lingvista Cristina Bleorţu, desemnată „Studentul român al anului în străinătate” în 2016. Fostă studentă a USV şi doctor al Universităţii din Zürich, Elveţia, şi al Universităṭii din Oviedo, Spania, Cristina Bleorţu a tradus operele lui Eugen Coşeriu şi ale lui Johannes Kabatek.