Peste o mie de fălticeneni s-au întâlnit la trecerea dintre ani în Piaţa „Nada Florilor” din municipiu. Sub focul de artificii care a durat peste 10 minute şi cu paharele pline de şampanie în mâini, locuitorii urbei de pe Şomuz şi-au urat să aibă un an mai bun, belşug, sănătate, împliniri şi tradiţionalul „La mulţi ani!”. Oamenii s-au adunat în centrul oraşului în ultimele 20 de minute ale anului 2017. Cei care nu au avut şampanie au primit un pahar de la prieteni sau au găsit la comercinaţii din Piaţa „Nada Florilor” ţuică şi vin fiert, urătorii flămânzi putând cumpăra shaorma, kebab şi sandvişuri.
După plecarea petrecăreţilor, în zona centrală a oraşului au intrat angajaţii de la salubrizare, care au strâns câteva containere de cioburi, sticle, pahare şi ambalaje.
Puţini mascaţi în timpul zilei
Sfârşitul de an a fost sărac în urători în urbea de pe Şomuz. Faţă de alţi ani, când pe 31 decembrie oraşul era brăzdat de urători în lung şi în lat, acum abia după ora 12,00 au apărut în zona centrală primii urători. Este vorba de artiştii populari din comuna Rădăşeni. Respectând tradiţia, ei au venit cu un plug tradiţional tras de doi cai şi acompaniaţi de o ceată de urători. Primul popas l-au avut în faţa Primăriei Fălticeni, unde au fost întâmpinaţi de viceprimarul Constantin Bulaicon cu colac, ţuică şi mere galbene.
Urătorii, Costel Vatamanu – cârmuitor plug, Lică Nichitoaia şi Gheorghe Filipoaia – călăreţi, Paul Mercore – urător, Constantin Manolache – măsurător compas agricol, Costel Bălău – bici, Filipoaia Costel - buhai, conduşi de rapsodul popular Grigore Tulbure – fluieraş şi urătură, nu au venit cu mâna goală la târg. Ei au adus o coşarcă plină cu mere şi câteva sticle cu ţuică pe care le-au împărţit celor prezenţi.
Pentru viceprimarul Constantin Bulaicon, Grigore Tulbure (83 de ani) a adus un mânunchi de spice de grâu din recolta anului 2017, simbolul abundenţei şi al bogăţiei. Ca în fiecare an, nu a lipsit Pluguşorul. Prin versuri iscusit meşteşugite, au fost făcute urări de sănătate, prosperitate, belşug, dar au fost satirizate printr-un umor fin diverse probleme din politică şi societate.
Urătorii din Leucuşeşti au stârnit zâmbete
Urătorii din satul Leucuşeşti, coordonaţi de prof. Marinica Maftei, au stârnit zâmbetul celor prezenţi prin personajele inspirate din mitologia satului, întruchipând cele mai bizare creaturi, dar şi prin dansul damelor, babelor, moşnegilor care s-au subordonat cu o rigurozitate militară celor doi ofiţeri, o fată şi un băiat. Căiuţii din Şoldăneşti au oferit un spectacol impresionant, atât prin evoluţie, cât şi prin frumoasele costume cu care se îmbracă în fiecare an. Dintr-o formaţie care a dus faima Fălticeniului pentru obiceiurile de Anul Nou în toată ţară au mai ramas doar patru căiuţi, şi asta datorită unor tineri din acest cartier care îmbracă cu mândrie straiele confecţionate în anul 2010 de meşteri iscusiţi. Formaţiile din Oprişeni, „Banda lui Jianu” şi „Damele” din Şoldăneşti au rămas doar în amintirea fălticenenilor.
Administraţia a mai fost urată şi de urşii mari de pe str. 2 Grăniceri, de ursuleţii de pe str. Maior Ioan şi de alaiul de pe Magazia Gării.