La final de an, Cajvana a fost gazda Festivalului local de datini şi obiceiuri de iarnă „După datina străbună”, ediţia a VI-a, care a cuprins un program variat de colinde, jocul Caprei, Irozii, Căiuţii, Măscaţii, Pluguşorul, Sorcova. Evenimentul a fost organizat de Primăria oraşului Cajvana, reprezentată de primarul Gheorghe Tomăscu, în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Ştefan cel Mare” Cajvana, reprezentat de directorul coordonator Nicolae Robu şi directorul adjunct Iulian Ciotu. Localnicii şi alţi iubitori de folclor s-au adunat, pe 27 decembrie, la Căminul Cultural din Cajvana, pentru a urmări momentele deosebite pregătite de organizatori.
Aceştia au spus că ”manifestarea culturală are menirea să promoveze folclorul local, datinile şi obiceiurile satelor şi să transmită actualelor generaţii frumuseţea şi gingăşia costumelor populare, ale măştilor tradiţionale şi ale obiceiurilor locale. Emoţionaţi şi totodată mândri, elevii coordonaţi de cadrele didactice Trandafira Solcan, Rahila Mârza, Irina Davidoaia, Alina Negruşer, Irina Jucan, Cristina Tomuţ, Minodora Dranca, Ovidiu Ciubotaru şi preot profesor George Apetrei au oferit spectatorilor un program de dansuri şi colaje de versuri, urături şi colinde care au adus magia sărbătorilor de iarnă”.
Printre obiceiurile de iarnă care se mai păstrează în Cajvana sunt Căiuţii, Dansul Măştilor, Irozii. Acestea au fost puse în scenă de membrii Ansamblului „Stejărelul”, coordonat de directorul adjunct al Liceului Tehnologic “Ştefan cel Mare” Cajvana, Iulian Ciotu. Un moment special a fost oferit publicului de îndrăgita interpretă a cântecului popular Casandra Răcar, care a cântat colinde şi cântece din Bucovina.
Urătorii răsplătiţi cu aplauze
Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic “Ştefan cel Mare” Cajvana, a explicat că vechile datini româneşti te ajută, în fiecare an, „să simţi şi să trăieşti atmosfera plină de căldură şi veselie a sărbătorilor de iarnă. Nu ştii întotdeauna cu exactitate care este originea lor şi te gândeşti că, în fond, nu este aşa de important. Poţi gusta din plin şi le simţi mai aproape de suflet dacă le cunoşti semnificaţia. Dansurile prezentate au impresionat prin splendoare şi eleganţă, tinerii fiind buni dansatori, manifestând prin joc dinamismul şi forţa vitală a tinereţii”.
Dacă organizatorii i-au răsplătit pe urători cu colăcei şi portocale, din partea spectatorilor artiştii au fost răsplătiţi cu aplauze. Prestaţia artistică a participanţilor a fost urmărită cu mare drag şi de localnicii care muncesc în străinătate, întorşi pe meleagurile natale să petreacă sărbătorile de iarnă alături de cei dragi. Primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, a declarat: “Prin organizarea şi desfăşurarea acestor evenimente încercăm să conservăm în mod natural, să îmbogăţim şi să trecem prin straturile mai multor religii, confesiuni, naţionalităţi aceste minuni care sunt tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou”.