Una dintre cele mai murdare zone din municipiul Suceava este, paradoxal, esplanada din centrul oraşului. Din 2012 încoace, de când sucevenii şi oaspeţii Cetăţii lui Ştefan cel Mare calcă pe granit chinezesc, stratul de jeg din cea mai mare zonă pietonală a Sucevei creşte, mai ales în preajma căsuţelor în care se vând produse alimentare. Mâzga formată din grăsimi scurse de la grătare, vin, ţuică, sucuri sau cafeaua vărsate voit sau din greşeală pe jos, noroiul adus pe tălpi de trecători sau pe roţi de maşinile care fac aprovizionarea în Târgul de Crăciun şi mizeria lăsată de porumbeii care şi-au făcut casă pe sub acoperişurile din centru se întinde din preajma Palatului Administrativ până aproape de Biserica „Sfântul Dumitru”, prinzând în mijloc clădirea Casei Culturii, cu un brâu întunecat şi unsuros.
Aceleaşi dâre slinoase brăzdează şi coşurile de gunoi mozaicate, deşi măcar acestea ar fi putut fi păstrate cât de cât curate prin utilizarea sacilor menajeri.
Deşi, cel puţin teoretic, în perioada târgurilor comercianţii au obligaţii şi în privinţa curăţeniei în jurul standurilor, în realitate igienizare nu înseamnă decât măturat. În rarele ocazii când municipalitatea suceveană solicită angajaţilor de la salubritate spălarea esplanadei, apa atinge doar superficial consistentul strat de jeg.
Aşa s-a întâmplat şi ieri, la o zi după tradiţionala paradă a obiceiurilor de Anul Nou, din centrul Sucevei, când dalele de granit arătau ca după o ploaie cu unsoare amestecată cu noroi. Fără perii şi detergent, doar cu apă sub presiune, rezultatul a fost aproape insesizabil. Esplanada era la fel de mizerabilă ca şi înainte de contactul cu apa.
Chiar dacă petrecerea de Revelion s-a mutat din centrul oraşului în parcare la Iulius Mall, poate până pe 31 decembrie administraţia locală face un efort ca jegul de pe esplanada Casei Culturii să nu treacă şi în 2018.
(29 dec 2017, 11:26:22