Inspectorii de muncă suceveni au amendat mai multe firme de transport marfă şi persoane. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, a precizat că instituţia pe care o conduce a efectuat mai multe controale în cadrul unei campanii care s-a desfăşurat la nivel naţional, privind respectarea de transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto, a legislaţiei şi a directivelor europene ce vizează detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale transpuse în legislaţia naţională, respectiv a prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă. Romeo Butnariu a arătat că în domeniul relaţiilor de muncă au fost verificaţi 99 de transportatori, în urma controalelor fiind aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 39.000 de lei.
Şeful ITM Suceava a arătat că amenzile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Codului Muncii, dar şi a legislaţiei cu privire la stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, cu modificările şi completările ulterioare, organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activităţi mobile de transport rutier, cu modificările şi completările ulterioare, dar şi a prevederilor legate de registrul general de evidenţă a salariaţilor, cu modificările şi completările ulterioare.
Romeo Butnariu a adăugat că în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost verificaţi 19 angajatori firme de transport, care aveau 461 de angajaţi, în total fiind constatate 22 de deficienţe. Butnariu a spus că în urma verificărilor a fost sancţionaţi 16 angajatori, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, inclusiv o amendă în valoare de 3.500 lei.
Şeful ITM Suceava a declarat că principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost neefectuarea instruiri adecvate pentru toţi angajaţii şi care trebuiau consemnate în fiecare fişă de instruire individuală sau nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor prin controlul medical periodic al medicului de medicina muncii.