Peste 200 de copii, polonezi şi români, au participat miercuri, la Soloneţu Nou, la a XV-a ediţie a Festivalului „La ieslea Domnului”.
La această manifestare devenită una de tradiţie au participat preșcolari și elevi din Solonețu Nou, Baineț, Moara, Siret, Poiana Micului, Cacica, Pleșa, precum și elevi ai Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, însoțiți de profesorii lor cu scenete, colinde și poezii legate de Nașterea Domnului. Cei prezenţi au fost introduşi în atmosfera sărbătorilor de iarnă de grupele de copii care au urcat pe scenă, care au dorit astfel să transmită cât de importantă este menținerea tradiției, precum și colindatul împreună în această perioadă.
Copiii și tinerii polonezi se întâlnesc la Solonețu Nou, deoarece prin aceste scurte scenete din grajdul din Betleem se menţine o punte de legătură de peste 2.000 de ani de când fiul lui Dumnezeu a venit și a locuit printre noi.
Jasełka este o reprezentație teatrală a evenimentelor biblice legate de nașterea lui Isus Cristos. Cuvântul „jasło” în limba polonă veche însemna o iesle făcută din scânduri. Primele reprezentații datează din secolul XIII, creatorul lor fiind Sf. Francisc din Assisi. El a reprezentat scena nașterii lui Isus în grota săpată în stâncă în Greccio. La început, reprezentațiile erau prezentate în biserici, iar mai apoi pe străzi, în piețe și case. Principalii eroi erau: Sfânta Familie, păstorașii, cei trei crai, îngerii și cumplitul rege Irod.
La întâlnirea din acest an de la Soloneţui Nou a participat președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, preot Stanislav Cucharec - paroh în Solonețu Nou, preot Andrei Staszkovian – paroh în Pleșa, preot Nicolae Nicolaișen paroh al bisercii greco-catolice din Maidan, precum și profesorii de limba polonă, părinții și bunicii actorilor.
La finalul reprezentațiilor, președintele Ghervazen Longher a mulțumit tuturor copiilor pentru participare, profesorilor, preoților și surorilor pentru pregătirea elevilor și le-a adresat urări de sărbători tuturor celor prezenți.