Elevii Şcolii Gimnaziale "Miron Costin" Suceava au participat luni, 18 decembrie, la o activitate intitulată "Să colindăm la Porţile Bucovinei". Este cea de-a doua activitate dintr-un proiect mult mai amplu, "Bucovina - izvor de cultură", realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina Suceava, proiect propus de Consiliul Şcolar al Elevilor de la Şcoala Gimnazială "Miron Costin" Suceava şi de membrii Clubului Ecoturistic „Promisiune către viitor”, prof. coordonator Elena Adrobotoaei. Data nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 18 decembrie este Ziua minorităţilor naţionale din România, iar obiectivul principal al proiectului vizează diversitatea culturală şi varietatea etnică a Bucovinei. Locaţia aleasă a fost Gara Burdujeni - Suceava, deoarece din punct de vedere istoric graniţa austro-română era situată între cele două gări ale oraşului, Gara Iţcani şi Gara Burdujeni.
Primiţi de gazde în minunata sală construită în stil baroc, impunătoare ca dimensiune şi ca modalitate de realizare arhitecturală, elevii au putut, cu ajutorul imaginaţiei, să se întoarcă în timp, în vremurile vechi, în care călătoria cu trenul era o mare minune a omenirii, iar lumea se raporta la adevăratele valori ale tradiţiei. După ce au aflat câteva date despre acest monument istoric, atât de puţin cunoscut, chiar şi de cei care locuiesc în cartierul Burdujeni, a început activitatea propriu-zisă care a cuprins două momente: un recital de poezii şi un concert de colinde. Alături de elevi, au participat la activitate cadrele didactice din echipa de proiect, părinţi, dar şi călători care se aflau în trecere. Creaţiile artistice, realizate de elevii şcolii în cadrul concursului Dorurile Bucovinei, au fost premiate, remarcându-se următorii elevi: Claudia Volosciuc, Ana Gavrilescu, Amalia Alexandrovici, Ioana Ilisei, Naomi Zetu, Anamaria Bîndiu, Voichiţa Lucaci.
Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, grupul vocal al Şcolii Gimnaziale "Miron Costin" Suceava, coordonat de prof. Marius Mihalachi, a prezentat un concert de colinde. „Dorinţa elevilor şi a cadrelor didactice a fost aceea ca, în mod simbolic, poeziile şi colindele lor să călătorească împreună cu cei care s-au aflat pe peronul gării în toate colţurile ţării”, au spus organizatorii.