Vizita elevilor de la Școala Gimnazială Ipoteşti la copiii aflaţi în plasament în Complexul de apartamente, în proiectul ”Dăruim zâmbete”, din cadrul programului naţional ”Școala altfel” s-a dovedit a fi începutul unei relaţii de durată. Acest lucru a fost vizibil încă de marţi dimineaţă, când numărul elevilor din Ipoteşti care au dorit să meargă în vizită la ”Floare de colţ” a fost mai mare decât cel anunţat iniţial, de aproximativ 100. Administraţia locală şi părinţii s-au mobilizat rapid cu maşini, astfel că printre oaspeţi s-au numărat şi primarul din Ipoteşti, Sorin Tofan, viceprimarul Constantin Bobu şi contabila Paula Ciuhan. La Dorohoi, conduşi de şeful de centru Emil Sticea, vizitatorii cu daruri în braţe s-au răspândit spre apartamentele în care locuiesc copiii orfani sau abandonaţi de părinţi în centrul ”Floare de colţ”. Gazdele i-au aşteptat cu prăjituri, fructe şi sucuri şi cu brazii pregătiţi pentru decoraţiunile de Crăciun. Împreună au ornat brazii, au cântat colinde şi au socializat. ”Mai veniţi la noi? Mai veniţi şi după sărbători? Nu ne aduceţi nimic, doar să veniţi în vizită” au fost cuvintele pe care oaspeţii din Ipoteşti le-au auzit cel mai des, pe parcursul celor două zile, când au fost în vizită la Dorohoi.
Primarul Tofan ne-a declarat că marţi s-a aflat pentru prima dată într-un centru de plasament şi a fost ”profund marcat de poveştile copiilor”. ”Am fost prin şase apartamente şi am cunoscut circa 30 de copii. Toţi copiii sunt sociabili, dar cei mai mici ne-au îmbrăţişat. Când auzi că părinţii nu trec cu anii să-i vadă, rămâi fără cuvinte”, a afirmat primarul.
Copiii din centru au cel mai mult nevoie de prieteni
Tofan a spus că cel mai mult a fost impresionat de o fetiţă în vârstă de 5 ani, bolnavă de leucemie, aflată de mai bine de 1 an la ”Floare de colţ”, pe care familia nu a căutat-o nici măcar o dată.
Atât primarul Sorin Tofan şi viceprimarul Bobu, cât şi profesorii şi elevii de la Școala Gimnazială Ipoteşti şi-au exprimat dorinţa de a păstra legătura cu copiii de la ”Floare de colţ” şi de a reveni ori de câte ori este posibil, să-i viziteze.
Ei au remarcat condiţiile bune de viaţă pe care le au aceşti copii, de la cazare şi hrană, până la educaţie, ceea ce le lipseşte fiind căldura unei familii. ”Se vede că îşi doresc afecţiune, alţi copii din afara centrului cu care să vorbească şi să se joace. Vom reveni ori de câte ori vom putea”, a spus primarul.
În proiectul ”Dăruim zâmbete” au fost implicaţi peste 300 de elevi, cadre didactice şi de părinţi ai elevilor din Ipoteşti, care au dus daruri celor 150 de copii din cele 22 de apartamente care formează complexul de la Dorohoi.
Iniţiativa a plecat de la directorul Școlii Gimnaziale Ipoteşti, Loredana Corjuc, iar acţiunea s-a derulat în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Ipoteşti, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani, Complexul de apartamente ”Floare de Colţ” Dorohoi, dr. Florin Haidamac, omul de afaceri Cornel Manaz şi Consiliul Reprezentativ al Părinţilor de la Școala Gimnazială Ipoteşti. ”Monitorul de Suceava” a fost partener media în proiect.
Suma strânsă din vânzarea romanului ”Copiii din tren coboară la prima” şi a obiectelor şi dulciurilor din Târgul de Crăciun organizat la şcoala din Ipoteşti a fost de 7.512 lei. Banii vor fi folosiţi integral în beneficiul copiilor aflaţi în plasament la Dorohoi.