Medicul Ioan Costea, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, a contestat în instanţă interdicţia de a-şi exercita profesia. El fusese sancţionat de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Naţional al Medicilor Dentişti şi avea interdicţia de a-şi exercita profesia pentru o perioadă de 6 luni. În urma contestaţiei depuse la instanţă, această interdicţie a fost suspendată până la soluţionarea cauzei de către judecători. Mai trebuie spus că medicul Ioan Costea a fost sancţionat şi cu vot de blam pentru jigniri aduse preşedintelui Colegiului Medicilor Dentişti din România, profesor universitar doctor Ecaterina Ionescu.
În afara lui Ioan Costea au primit sancţiuni şi toţi ceilalţi patru membri din fostul Colegiu al Medicilor Dentişti Suceava, respectiv trezorerierul Eugen Gurzu, vicepreşedinţii Dumitru Covrig şi Nicolae Belioae, respectiv secretara Angelica Alaci.
Dintre toţi cei sancţionaţi cu interdicţia de a-şi exercita profesia doar medicul Ioan Costea a contestat-o în instanţă, asta probabil şi pentru faptul că era cea mai drastică pedeapsă. Ceilalţi foşti membri ai Colegiului au primit interdicţia de a-şi exercita profesia pe perioade între 1-4 luni.
Ce nereguli s-au descoperit în activitatea Colegiului Medicilor Dentişti Suceava
Gaura de peste 160.000 de lei, care a declanşat întreg scandalul, a fost descoperită după ce o parte din membrii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor Dentişti Suceava au cerut lămuriri despre felul în care s-au cheltuit banii, dar şi cum s-au derulat alte activităţi. După tergiversări şi discuţii îndelungi s-a acceptat comandarea şi realizarea unei expertize contabile extrajudiciare, fiind desemnat în acest sens un expert contabil.
Raportul a fost finalizat în luna februarie a acestui an, iar concluziile arată că s-au încălcat o multitudine de acte legislative. Cea mai mare problemă este legată de lipsa unei sume de 162.434 de lei, bani care figurează ca fiind în casierie, dar care nu se regăsesc în realitate. O altă anomalie este aceea că în perioada 2012-2016 Colegiul Medicilor Dentişti Suceava nu a avut angajaţi cenzori autorizaţi conform Legii Contabilităţii. La fel de grav este că pentru anul 2012 nu se mai găsesc documentele contabile, lucru valabil şi pentru perioada ianuarie – octombrie 2013. Expertul care a realizat raportul a mai constatat că între 2012-2016 actele contabile nu au fost verificate şi semnate de trezorierul în funcţie.