Un bărbat care a devenit violent cu poliţiştii a ajuns la spital în cătuşe. S-a întâmplat vineri la amiază, pe drumul judeţean 175 din comuna Izvoarele Sucevei. Un echipaj al Serviciului Poliţiei Rutiere a oprit în trafic un VW Golf, iar pentru că şoferul mirosea a alcool a încercat să-l testeze cu aparatul etilotest. Constantin Tiron, şoferul în vârstă de 46 de ani, a refuzat. Mai mult, acesta a început să devină violent verbal, moment în care a fost încătuşat. Pentru că şi-a dat acordul scris de a i se preleva probe de sânge, a fost dus la spitalul din Câmpulung Moldovenesc, unde s-a răzgândit şi nu a mai dorit să coopereze.
S-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracţiunii de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice în vederea determinării alcoolemiei”.
Cu acest prilej, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava au ţinut să atragă atenţia că se poate interveni în forţă în cazul în care persoanele care sunt legitimate devin violente, chiar şi verbal.
„Imobilizarea este o măsură poliţienească ce are caracter preventiv, executată în scopul de a pune o persoană în imposibilitatea de a fugi sau de a se manifesta agresiv faţă de poliţist sau faţă de alte persoane, de a începe sau de a continua o acţiune violentă. Imobilizarea se poate realiza prin folosirea procedeelor de autoapărare, precum şi, după caz, a unor mijloace de imobilizare din dotare precum şi cu sprijinul altor persoane. Mijloacele folosite pentru imobilizare sunt stabilite în funcţie de numărul persoanelor implicate, starea de agresivitate şi forţa fizică a acestora, modul de manifestare a agresivităţii, precum şi de obiectele pe care le au asupra lor şi care ar putea fi folosite pentru atac asupra poliţistului sau a altor persoane. Înainte de luarea acestor măsuri, persoana este somată să înceteze acţiunea agresivă şi să se supună solicitării poliţistului, recurgându-se la imobilizare numai dacă persoana nu se conformează”, a explicat comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.