Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Suceava a convocat, ieri, adunarea generală, pentru a se discuta despre intenţiile de modificare a Legii 160/1998, privind organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar. „Cartoful fierbinte” este legat de intenţia Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor de a schimba articolul care prevede că medicul veterinar are exclusivitate în gestionare şi manipularea medicamentului de uz veterinar. Noua ordonanţă de urgenţă, care ar trebui să treacă şi prin plenul Camerei Deputaţilor pentru a deveni oficială, ar urma să liberalizeze semnificativ piaţa medicamentelor de uz veterinar.
Petrea Dulgheru: Se pune în pericol siguranţa consumatorului
Doctorul Petrea Dulgheru, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Suceava, a vorbit în faţa colegilor în termeni foarte duri pe această temă.
„Problema numărul unu o reprezintă modificarea abuzivă a articolului care prevede că medicul veterinar are exclusivitate în gestionarea şi manipularea medicamentului de uz veterinar. Medicul veterinar a studiat timp de şase ani pentru ca medicamentul să fie folosit corespunzător, să nu ajungă în alimente şi să fie pusă în pericol siguranţa consumatorului”, a declarat Petrea Dulgheru.
El a explicat că orice medicament pe care îl consumă animalul are remanenţă în carne sau în lapte, dacă nu se respectă perioada de aşteptare între aplicarea tratamentului şi consumul de carne sau lapte.
Interese comerciale care vor să distrugă medicina veterinară
Petrea Dulgheru s-a întrebat cine va mai verifica dacă sunt respectate aceste intervale, în cazul în care orice om va putea cumpăra din farmacia veterinară o mulţime de medicamente.
„Acum se votează ca medicamentul să iasă din farmacie fără nici un control, oricine poate să-şi deschisă farmacie veterinară, în ordonanţă se spune că este nevoie doar de coordonarea unui medic veterinar, ceea ce este foarte interpretabil”, a avertizat Petrea Dulgheru.
El a acuzat că în spatele acestor încercări de modificare a regimului de comerţ al medicamentelor de uz veterinar sunt interesele comerciale a două mari lanţuri de farmacii, „care vor să distrugă medicina veterinară”.
Acesta nu a negat că medicii veterinari ar urma să piardă mult financiar dacă nu vor mai avea exclusivitate în gestionarea şi manipularea medicamentului de uz veterinar, însă susţine că nu aici este problema.
Medicii veterinari vor semna un protest comun pe această temă şi se speră că adoptarea acestor modificări va fi stopată.
Prezent la adunarea de ieri, Ioan Corduneanu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a încercat să adopte o poziţie mai echilibrată, însă mesajul său a fost destul de clar: „În calitate de director pot să spun că activitatea sanitar-veterinară se bazează pe activitatea a două entităţi: libera practică şi Direcţia Sanitar Veterinară. Orice perturbare la una din cele două verigi duce la destabilizarea profesiei”.