Bradul de Crăciun este una dintre cele mai plăcute prezenţe în perioada sărbătorilor de iarnă, însă pompierii avertizează că tot bradul poate fi punctul de plecare al unui incendiu. Inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Bucovina” Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că pentru a evita astfel de situaţii trebuie respectate câteva reguli, printre care alegerea unui ”brad proaspăt”, aprinderea artificiilor sau lumânărilor la distanţă de brad şi amplasarea acestuia departe de sursele de încălzire.
”Nu se vor aprinde artificii sau lumânări în brad sau în apropierea acestuia deoarece, indiferent dacă este natural sau artificial, acesta se poate aprinde uşor, conducând la incendierea locuinţei/spaţiului. Nu se vor utiliza instalaţii sau decoraţiuni electrice cu defecţiuni sau improvizate, iar la plecarea din locuinţă sau înainte de a adormi se impune decuplarea acestor instalaţii. Pentru decorare se vor folosi cât mai multe globuri din sticlă şi alte ornamente realizate din materiale incombustibile şi se recomandă evitarea hârtiei, vatei etc.”, a arătat şeful ISU Suceava. El a avertizat şi în privinţa animalelor de companie, afirmând că a fost înregistrat un caz în care o pisică s-a jucat cu cablul unei instalaţii pentru brad până l-a deteriorat şi numai prezenţa familiei acasă a evitat producerea unui incendiu, având în vedere conductorii electrici care au ajuns pe covor.
Nu pârliţi porcul aproape de case sau depozite de furaje
Pompierii vin cu sfaturi şi în ceea ce priveşte tradiţionala sacrificare a porcului din perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, locul ales pentru pârlirea porcilor trebuie să fie la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje; buteliile de gaze utilizate la pârlire să fie amplasate la distanţă faţă de arzător, iar furtunurile de alimentare să fie prevăzute la capete cu coliere de fixare şi să nu prezinte fisuri; asigurarea unei rezerve de apă în apropiere, pentru orice eventualitate şi interzicerea pârlirii porcului pe timp de vânt.
De asemenea, afumătoarele trebuie să fie confecţionate din zidărie de cărămidă sau alte materiale incombustibile şi să fie amplasate la distanţe de siguranţă faţă de restul construcţiilor. Acestea trebuie supravegheate pe toată perioada funcţionării.
Pompierii atrag atenţia şi în privinţa măsurilor care trebuie avute în vedere în lăcaşele de cult, la slujbele religioase. ”Înaintea începerii activităţilor religioase, personalul clerical să atragă atenţia în ceea ce priveşte folosirea lumânărilor; pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, uşile de acces/evacuare nu trebuie să fie blocate sau menţinute încuiate, pentru asigurarea unei evacuări rapide; să fie păstrate libere culoarele de evacuare; să se asigure dotarea cu mijloace de primă intervenţie şi să se verifice instalaţiile de alimentare cu gaze, energie electrică şi mijloacele de încălzire. Funcţionarea acestora ar fi bine să înceteze odată cu începerea slujbelor”, sfătuiesc responsabilii cu prevenirea incendiilor.