Fosta conducere a Colegiului Medicilor Dentişti Suceava a fost sancţionată in corpore de către Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Naţional al Medicilor Dentişti. Sancţiunile au fost destul de dure şi vin pe fondul neregulilor constatate în derularea activităţii structurii de la Suceava.
Cea mai drastică sancţiune a fost dictată împotriva fostului preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, medicul Ioan Costea. Acesta a primit interdicţia de a exercita profesia pentru o perioadă de 6 luni. În plus, medicul Ioan Costea a fost sancţionat şi cu vot de blam pentru jigniri aduse preşedintelui Colegiului Medicilor Dentişti din România, profesor universitar doctor Ecaterina Ionescu.
Fostul trezorier al Colegiului, medicul Eugen Gurzu, a primit, la rândul său, interdicţia de a exercita profesia pentru o perioadă de 4 luni, în timp ce fosta secretară a Colegiului, Angelica Alaci, a primit o sancţiune similară pentru o perioadă de 2 luni.
Tot pentru 2 luni are interdicţia de a-şi exercita profesia medicul Dumitru Covrig, fost vicepreşedinte al Colegiului, în timp ce al doilea vicepreşedinte, Nicolai Belioae, a fost sancţionat pentru o lună de zile. Trebuie spus că aceste sancţiuni au intrat în vigoare în luna noiembrie, iar cei care le-au considerat nejustificate au avut posibilitatea de a le contesta în instanţă.
Ioan Costea şi-a pierdut funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Suceava în luna iulie, când 11 persoane au votat „pentru”, două „împotrivă” şi alţi doi membri au plecat din sală. În locul său, în fruntea Colegiului Medicilor Dentişti Suceava a ajuns medicul Gabriel Gospodaru.
Ce nereguli s-au descoperit în activitatea Colegiului Medicilor Dentişti Suceava
Gaura de peste 160.000 de lei, care a declanşat întreg scandalul, a fost descoperită după ce o parte din membrii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor Dentişti Suceava au cerut lămuriri despre felul în care s-au cheltuit banii, dar şi despre cum s-au derulat alte activităţi. După tergiversări şi discuţii îndelungi s-a acceptat comandarea şi realizarea unei expertize contabile extrajudiciare, fiind desemnat în acest sens un expert contabil.
Raportul a fost finalizat în luna februarie a acestui an, iar concluziile arată că s-au încălcat o multitudine de acte legislative. Cea mai mare problemă este legată de lipsa unei sume de 162.434 de lei, bani care figurează ca fiind în casierie, dar care nu se regăsesc în realitate. O altă anomalie este aceea că în perioada 2012-2016 Colegiul Medicilor Dentişti Suceava nu a avut angajaţi cenzori autorizaţi conform Legii Contabilităţii. La fel de grav este că pentru anul 2012 nu se mai găsesc documentele contabile, lucru valabil şi pentru perioada ianuarie – octombrie 2013. Expertul care a realizat raportul a mai constatat că între 2012-2016 actele contabile nu au fost verificate şi semnate de trezorierul în funcţie.
(16 dec 2017, 14:41:24