Aleşii locali suceveni au aprobat în unanimitate proiectul de amenajare a pasajului pietonal subteran de pe Calea Unirii, care făcea legătura între Ambro şi zona pe care se află acum centrul comercial Shopping City Suceava.
Redeschiderea pasajului subteran a fost aprobată de principiu, iar până la punerea în practică este cale lungă. Asta deoarece starea tehnică a pasajului subteran, care are o vechime considerabilă, fiind amenajat odată cu dezvoltarea fostei zone industriale a municipiului, nu este deloc cunoscută.
Tocmai de aceea, propunerea consilierilor PSD, care au întocmit proiectul de hotărâre, a fost susţinută şi de reprezentanţii celorlalte partide, inclusiv PNL şi PMP, cu care sunt în opoziţie, cu condiţia ca decizia finală să fie luată după ce se face o evaluare profesionistă a gradului de securitate în utilizare a pasajului respectiv.
De altfel, pe lângă alocarea de fonduri pentru evaluarea tehnică, vor fi necesare fonduri şi pentru amenajarea pasajului, mai ales că noile norme impun instalarea de lift sau de scări rulante pentru persoanele cu handicap locomotor, care circulă în cărucior, după cum a atras atenţia viceprimarul Lucian Harşovschi.
În caz contrar, trecerea de pietoni actuală, a cărei desfiinţare este cerută de consilierii PSD pentru fluidizarea traficului rutier, va trebui să fie menţinută, chiar dacă pasajul ar deveni circulabil.
Conform expunerii de motive, pasajul este situat într-o zonă cu două staţii în care se fac opriri şi de către autobuzele de pe trasee interjudeţene, iar acolo, în curând se va deschide încă un centru comercial, încât zona pietonală, cât şi traficul rutier vor fi mai aglomerate decât în prezent.
Tocmai de aceea, consilierii PSD solicită salubrizarea locaţiei, montarea unui sistem de iluminat şi a unuia de supraveghere video, în ideea ca toată lumea să treacă pe acolo, încât traficul auto să fie fluidizat.
Pasajul subteran din fosta zonă industrială a fost închis în urmă cu mulţi ani, din cauza infiltraţiilor de apă, dar mai ales deoarece devenise un fel de WC public, un loc total insalubru, unde nu mai îndrăznea să se aventureze nimeni.