Concertul de colinde „Noapte de Crăciun” susținut miercuri, 13 decembrie, la Biserica „Sf. Dumitru” din municipiul Suceava, de Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” din Constanța (din anul 2004 se află sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului), a fost cel mai frumos mod de a întâmpina și de a ne pregăti sufletește (prin post, rugăciune, dar și cântare) pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Evenimentul a fost organizat de Parohia „Sfântul Dumitru" din municipiul Suceava, la inițiativa preotului paroh dr. Mihai Iulian Florea. Și de această dată, Corala „Armonia” a transmis emoție. Publicul, care a umplut până la refuz Biserica „Sf. Dumitru", a aplaudat îndelung după fiecare colindă interpretată de membrii coralei, pentru ca, la final, să se ridice în picioare și să aplaude minute în șir. Coriștiine-au umplut sufletele de bucurie prin colindele pe care le-au interpretat. Faptul că acest concert a avut loc în biserică și nu într-o sală de spectacol a fost un avantaj, aducând magie momentului. Voci puternice, solişti cu timbru vocal deosebit, voci melodioase, toate reunite într-o armonie perfectă cu repertoriul ales, au dat naştere unui spectacol de excepţie. Laitmotivul evenimentului a fost armonia, pentru că, aşa cum spunea la un moment dat dirijorul coralei constănţene, arhidiaconul asist. univ. dr. Ion Iulian Dumitru, „un cor e un ansamblu şi el trebuie să sune exact cum ne şi cheamă, în armonie. Armonia nu este reprezentată de o sumă de individualităţi, fie ele şi excepţionale, ci printr-o polifonie perfectă, desăvârşită. În cor vocile se cheamă una pe alta, se completează, răspund una alteia, intrările lor constituie tocmai acest joc care asigură frumuseţea unei piese care la sfârşit este răsplătită cu aplauze”. Concertul poate fi urmărit pe https://www.facebook.com/Monitorul.de.Suceava/videos/1626182237439422/.
Repertoriu bogat
Repertoriul coralei din Constanța a fost vast, cuprinzând colinde tradiționale, cunoscute publicului larg, creații mai puțin cunoscute, dar și momente instrumental-vocale oferite de mai mulți soliști ai coralei (arhid. Mihai Urzicană, arhid. Ionuț Boancheș, arhid. Florian Popa, arhid. Doru Pantazi, arhid. Bartolomeu Trofin). Printre colindele interpretate miercuri seară de Corala bărbătească „Armonia„ amintim: „Sculați boieri”, „Colindul Sf. Andrei”, „Noapte de Crăciun”, „Noel”, „În coliba-ntunecată”, „Vin colindătorii”, „Sfânta Noapte de Crăciun”, „Colindul celui fără de țară”, ”Colindul ninsorilor”, „Ce bucurie ar fi”, ”Noel c’est l’amour” etc.
La concertul de colinde „Noapte de Crăciun” a participat și Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pr. Gheorghe Saftiuc, consilier economic la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, mulți alți preoți, diaconi, profesori, oameni care și-au dorit să asculte Corala „Armonia”. La finalul concertului, publicul a putut să urmărească pe un ecran montat în fața altarului un reportaj despre o familie nevoiașă, în care mai mulți copii au rămas fără ajutor. Participanții la eveniment au fost îndemnați de preotul paroh dr. Mihai Iulian Florea să facă donații pentru mai mulți frați orfani, în cadrul unei campanii umanitare inițiate de el, „Dăruind vei dobândi”.
Aprecieri pe plan național și internațional
Corala bărbătească ortodoxă „Armonia“ a fost înfiinţată în anul 2001, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar în anul 2004 a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. Ea este formată din preoţi, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius”, abordând un repertoriu diversificat, compus atât din piese religioase, folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi din piese din repertoriul clasic universal. În iulie 2015, la Magdeburg, Germania, corala a participat la European Choir Games & Grand Prix of Nations, unde a obținut Medalia de Aur la secțiunea Cor Bărbătesc de Cameră. În luna iulie a anului 2014, corala a fost desemnată cel mai bun cor bărbătesc din lume la Riga, în Letonia, unde teologii constănțeni au surclasat coruri celebre precum corul bărbătesc al Operei din Berlin și corul bărbătesc al Operei din Sankt Petersburg. În 2013, „Armonia“ a câștigat la Campionatul European al Corurilor de la Graz, Austria, patru distincţii: Marele Premiu la secţiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur la secţiunile Folclor şi Cor bărbătesc, precum şi o medalie de argint la secţiunea Muzică sacră. Corala Arhiepiscopiei Tomisului a fost dublu medaliată cu aur şi în vara lui 2012, la Olimpiada Internaţională „World Choir Games“ din SUA.