Anul 2017, din care au mai rămas două săptămâni, nu a fost deloc liniştit pe şoselele judeţului, înregistrându-se, din păcate, foarte multe accidente rutiere grave. Faţă de anii anteriori, au avut loc şi mai multe accidente cu consecinţe deosebit de grave, adevărate carnagii pe şosea. Este suficient numai să amintim de accidentul cu şase persoane decedate de la Cornu Luncii, produs de un şofer beat, care a pătruns cu maşina pe contrasens, în autoturismul membrilor familiei preotului Petru Gavril, şi de accidentul de la Ilişeşti, în care cinci tineri au murit arşi de vii în autoturismul care s-a zdrobit într-un vehicul de pe contrasens. De asemenea, o particularitate foarte tristă în 2017 este legată de consumul de alcool la volan. Şoferii băuţi au provocat mai multe accidente mortale ca niciodată.
Cifrele seci care arată dimensiunea problemei
Analiza rutieră arată că de la începutul anului 2017 pe şoselele judeţului au avut loc 273 de accidente rutiere grave, soldate cu 95 de persoane decedate şi 238 rănite grav. Faţă de anul trecut, numărul accidentelor este doar puţin mai mic. În 2016, pe şoselele judeţului au murit 105 oameni. Cum 2017 încă nu s-a terminat, numărul de decedaţi se apropie vertiginos de 105, adică vieţile pierdute anul trecut. Asta deşi în primele nouă luni ale acestui an statisticile arătau mult mai bine, iar faţă de 2016 scăderile erau semnificative.
Valul de tragedii rutiere a venit în ultima parte a anului
Din păcate, lunile octombrie şi noiembrie au fost cu adevărat groaznice, iar tragediile au continuat în număr mare şi în decembrie. În acest interval au avut loc şi cele două carnagii cu câte şase şi cinci morţi, dar şi alte accidente cu câte două persoane decedate.
Alcoolul a fost cauză principală ori concurentă la aproape toate accidentele deosebit de grave din ultima perioadă. Faptul că şoferii băuţi au provocat accidente cu victime multiple amplifică parcă şi mai mult dramatismul şi revolta oamenilor de bună-credinţă. Asta pentru că inconştienţii care s-au urcat băuţi la volan au omorât oameni nevinovaţi şi au distrus familii. Cel mai dramatic este exemplul preotului Gavril şi al membrilor familiei sale, ucişi de un şofer aflat în stare avansată de ebrietate, în ziua în care mergeau să se roage la moaştele Sf. Parascheva (14 octombrie).
Numărul dublu de decedaţi din cauza alcoolului
Inspectorul principal Gabriel Apopei, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, ne-a declarat că o analiză care vizează primele zece luni ale anului arată că în judeţ s-au înregistrat 29 de accidente grave provocate de şoferi băuţi, soldate cu 14 persoane decedate şi 33 rănite grav. Faţă de 2016, au fost cu nouă mai multe accidente provocate de şoferii băuţi, iar numărul de decedaţi este dublu.
Important de precizat este că această analiză face referire doar la primele zece luni ale anului. Alcoolul a mai dus ulterior la pierderea altor vieţi. Cinci în accidentul de la Ilişeşti, care a avut loc pe 1 noiembrie, însă nu numai. Nu mai departe de începutul acestei luni, o femeie care mergea pe marginea drumului, la Liteni, a fost accidentată mortal de o maşină în care erau doi bărbaţi, ambii în stare avansată de ebrietate.
Poliţiştii au acţionat intens: peste 1.000 de şoferi prinşi băuţi la volan
În tot acest timp, poliţiştii rutieri au executat foarte multe acţiuni de control în trafic cu aparatele etilotest. La fiecare sfârşit de săptămână, numărul şoferilor verificaţi cu etilotestul a depăşit 500.
Problema alcoolului la volan se vede şi în numărul şoferilor în stare de ebrietate prinşi de poliţişti înainte de a provoca accidente.
Şeful Serviciului Rutier Suceava a arătat că de la începutul anului au fost reţinute 539 de permise de conducere pentru consum de alcool (concentraţii până la limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat). Faţă de 2016, numărul permiselor de conducere reţinute pentru consum de alcool este semnificativ mai mare, +164. Alţi 483 de şoferi cu alcoolemii mai mari s-au ales cu dosare penale, iar la aceştia se adaugă 63 care au dosare penale pentru refuzul de recoltare a probelor biologice. Aşadar, vorbim de un total de peste 1.000 de conducători auto depistaţi băuţi la volan.
„S-a acţionat continuu pe toată perioada anului, am instaurat microfiltre în zonele de risc, iar săptămânal am avut acţiuni de control de amploare pe linia depistării şoferilor băuţi”, a declarat inspectorul principal Gabriel Apopei.
Relevant este şi că de la începutul anului poliţiştii au emis 31 de ordonanţe de reţinere pe numele unor şoferi care au comis infracţiuni rutiere multiple, iar 20 dintre ei au comis infracţiuni legate de consumul de alcool.
Practic, în fiecare săptămână, de vineri şi până duminică, în partea a doua a zilelor şi noaptea, poliţiştii au fost scoşi în stradă pentru prevenirea accidentelor pe fond de consum de alcool.
Din păcate, atâta timp cât şoselele judeţului vor fi ticsite de şoferi inconştienţi, fie că vorbim de cei care depăşesc pe linia continuă, de cei băuţi ori vitezomani, nici numărul de tragedii rutiere nu va scădea semnificativ. Sigur că o problemă majoră este legată de lipsa infrastructurii, însă până când vom avea autostrăzi şi drumuri mai sigure este important să fim mai prudenţi în trafic.