Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 dec 2017 - Anul XXII, nr. 284 (6700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

La mare căutare

Lemnul din pădurile judeţului, o resursă tot mai scumpă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Masa lemnoasă din pădurile Sucevei, un produs care a fost mereu la mare căutare, inclusiv pe plan internaţional, a devenit din ce în ce mai preţioasă.

La licitaţia principală organizată de Direcţia Silvică Suceava pentru producţia anului 2018, care a avut loc la finele săptămânii trecute, timp de două zile, preţul lemnului „pe picior”, adică în pădure, a înregistrat noi recorduri, unele partizi fiind adjudecate la preţuri incredibile.

Volumul de masă lemnoasă „pe picior” oferit la licitaţia cu strigare din zilele de 7-8 decembrie a fost de 393.672 de metri cubi, din care 281.020 de mc răşinoase, 94.102 mc fag, 1.407 mc quercinee, 14.322 de mc diverse tari şi 2.821 de mc diverse moi.

„La licitaţie s-au înscris 406 operatori economici (atât din judeţul Suceava, cât şi din judeţele învecinate), iar în urma preselecţiei şi a soluţionării contestaţiilor au fost admişi 382 de operatori economici. Dintre cei admişi, doar 362 de operatori au depus tariful de participare şi garanţia de contractare, putând astfel să liciteze masa lemnoasă. Masa lemnoasă oferită la licitaţie a fost adjudecată în totalitate, înregistrându-se un preţ mediu de adjudecare 319,18 lei/mc, cu mult peste preţurile de pornire la licitaţie”, a declarat șeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

Cele mai mari preţuri medii de adjudecare pe total ocol s-au înregistrat la Ocolul Silvic Brodina - 405 lei/mc, Ocolul Silvic Falcău - 373 de lei/mc şi la Ocolul Silvic Mălini - 369 de lei/mc.

Preţul maxim de adjudecare înregistrat în licitaţie a fost de 458 de lei/mc pentru două partizi de produse principale de la ocoalele silvice Brodina şi Mălini.

Masa lemnoasă adjudecată este aferentă producţiei anului 2018 şi va putea fi autorizată la exploatare începând cu luna ianuarie, după trecerea sărbătorilor legale şi religioase din această perioadă.

 

Masa lemnoasă licitată „pe picior” devine o raritate

Una dintre cele mai importante schimbări care vor afecta activitatea agenţilor economici suceveni este faptul că, de anul viitor, cea mai mare parte a masei lemnoase va fi valorificată ca „lemn fasonat” la drum auto sau din depozite, nu „pe picior”, ca până acum.

Schimbarea survine ca urmare a modificării Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, republicată, prin care cea mai mare parte a volumului posibil de exploatat conform prevederilor amenajamentelor silvice trebuie valorificat ca „lemn fasonat” la drum auto sau depozite, după exploatarea prin prestări servicii sau în regie proprie. Prin această măsură, România se aliniază practicilor din majoritatea ţărilor europene, unde lemnul nu se vinde „pe picior”, în pădure, agentului economic, ci este extras și adus la drum auto sau în depozite.

„Pentru a se conforma noilor reglementări, Direcţia Silvică Suceava a demarat procedurile pentru o licitaţie de achiziţie a serviciilor de exploatare prin SEAP, la care a fost oferit un volum brut de 455.000 de mc din fondul forestier de stat”, a precizat directorul Sorin Ciobanu.

Licitaţia se va desfăşura în luna ianuarie, operatorii economici având posibilitatea formulării ofertei în SEAP, începând cu data publicării anunţului de participare. Din volumul exploatat în prestări servicii, potrivit noilor prevederi ale Codului Silvic, lemnul de foc şi lemnul de lucru cu diametrul la capătul gros mai mic de 24 cm va fi valorificat cu prioritate pentru populaţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lemnul din pădurile judeţului, o resursă tot mai scumpă.
 Vizualizări articol: 3429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lemnul din pădurile judeţului, o resursă tot mai scumpă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei