Membrii familiei lui Alexandru Huțuleac, individul arestat preventiv după ce, săptămâna trecută, l-a lovit cu sabia în cap pe polițistul Dan Ciprian Sfichi, în timpul perchezițiilor de la locuința sa, au transmis pe adresa redacției noastre un comunicat, intitulat „Drept la replică”, în care țin să-și exprime punctul de vedere cu privire la ce s-a întâmplat în nefericita dimineață a zilei de 5 decembrie. Ceea ce vom relata în rândurile de mai jos reprezintă varianta pe care o susține în fața anchetatorilor atât Alexandru Huțuleac, cât și soția acestuia, care se afla în casă în momentul perchezițiilor care au luat turnura dramatică pentru polițistul Dan Ciprian Sfichi.
Rezumând, Huțuleac susține în continuare că a crezut că este atacat în casă de rivali care vor să-l omoare, iar apărarea sa insistă foarte mult pe faptul că polițiștii nu ar fi respectat procedurile în astfel de cazuri, iar cel puțin o parte dintre ei nu au avut echipamentul de protecție, ceea ce este, de altfel, adevărat. Sigur că orice punct de vedere trebuie respectat și de aceea și publicăm acest material, însă nu putem să nu remarcăm că Alexandru Huțuleac și apropiații săi încearcă să mute atenția de la problema esențială: atacul sălbatic, cu intenția de a ucide. Dan Ciprian Sfichi a fost la un pas de moarte și are leziuni extrem de grave, despre care e greu de spus dacă se vor vindeca complet ori dacă acesta nu va rămâne cu sechele.
A lovit cu sabia în beznă: „A crezut că la uşa sa sunt persoane care vor să-i pună viaţa în primejdie”
În comunicatul semnat de Ionel Costel Prelipcean, membru al familiei lui Alexandru Huțuleac, se arată că acesta regretă enorm ceea ce s-a întâmplat și se roagă neîncetat pentru sănătate și putere pentru Dan Ciprian Sfichi și membrii familiei sale.
„Ironia sorţii face ca cei doi, Alexandru Huţuleac şi Dan Ciprian Sfichi, să se cunoască şi să îmbrăţişeze aceeaşi pasiune a sportului, cea a culturismului”, susțin membrii familiei.
„Cu aproximativ două-trei zile înainte de a se produce incidentul nefericit, Huţuleac Alexandru a primit ameninţări cu moartea şi cu violenţă asupra familiei şi asupra locuinţei sale. În tot acest timp, Huţuleac Alexandru nu a ştiut că la uşa se află poliţia, ci a crezut că este atacat şi familia sa este pusă în pericol”, au transmis membrii familiei.
„Mai arătăm că era întuneric beznă, nu era lumină, nici în încăpere şi nici afară nu era o sursă de lumină, nu s-a putut vedea nimic. Împrejurare în care în tot acest timp el a crezut că la uşa sa sunt persoane care vor să-i pună viaţa în primejdie şi să-i pună în pericol familia”, se explică în continuare.
Apropiații lui Huțuleac insistă foarte mult pe proceduri și tacticile polițiștilor
Din punctul de vedere al membrilor familiei Huțuleac, „evenimentul nefericit putea fi evitat dacă procedurile şi tacticile, în cazul percheziţiilor, erau pe deplin respectate. La această situaţie a contribuit şi lipsa echipamentului”.
Cu privire la acest aspect, legat de o eventuală nerespectare a procedurilor, se va pronunța însă procurorul de caz de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, care instrumentează dosarul.
Echipamentul de protecție putea limita leziunile, însă asta nu prea are legătură cu fapta în sine
Polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale exclud varianta ca Huțuleac să nu fi auzit de mai multe ori strigătele „Poliția, deschide”. Mai mult, în propunerea de arestare a DIICOT se susține că Alexandru Huțuleac a strigat la poliţiști „nu rupeţi ușa”, însă nici nu a deschis. A urmat intrarea în forţă a trei poliţiști în interior. În secunda următoare, Dan Ciprian Sfichi, care nu avea cască de protecție, a fost lovit cu sabia direct în cap, de sus în jos, suferind o leziune înfiorătoare.
Polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale au în dotare căști de protecție performante, dar și scuturi, pentru intervenții cu risc ridicat, însă acestea nu au fost folosite. Este adevărat că aceste echipamente de protecție puteau limita cu mult leziunile, însă trebuie spus că din punctul de vedere al Codului Penal fapta de tentativă de omor face referire și la modul în care se aplică lovitura. Iar în cazul de față o lovitură violentă cu sabia în cap nu poate fi altceva decât o tentativă de omor.
Deranjați de apelativele interlop și clan
În comunicatul familiei lui Huțuleac se mai arată că acesta și-a întemeiat o familie și are un copil în vârstă de 3 ani, care era în casă în dimineața zilei de 5 decembrie. Trezit din somn, la 6.00 dimineață, Huțuleac nu ar fi realizat ce se întâmplă și a comis fapta pe care o regretă acum.
Membrii familiei lui Huțuleac au mai transmis că sunt deranjați de faptul că în presă au apărut cuvintele ’’interlopul’’ Huţuleac Alexandru sau ’’clanul’’ lui Huţuleac Alexandru (Duţu) și consideră că acestea sunt inadecvate, neadevărate și lipsite de fundament.
„Părinţii lui Alexandru cunosc sentimentul de durere pentru că au suferit o pierdere grea a mezinului familiei, din lipsa echipamentului de protecţia muncii, în urmă cu câţiva ani, şi, de aceea, îşi exprimă întreaga compasiune şi transmit multă însănătoşire domnului Ciprian Dan Sfichi”, se mai arată în comunicat.
Noianul de acuzații care îl privesc pe Alexandru Huțuleac
Pentru o imagine completă asupra cazului, trebuie reamintit că Alexandru Huțuleac era pus sub acuzare de DIICOT într-un dosar de trafic de droguri încă din vara anului 2016. El a fost arestat preventiv timp de o lună în acest dosar, iar apoi câteva luni a fost sub control judiciar. Structurile de combatere a crimei organizate din domeniul antidrog au adunat date că Huțuleac a reînceput în ultimele luni traficul de droguri, astfel că au fost dispuse perchezițiile din dimineața zilei de 5 decembrie.
În noul dosar, Alexandru Huţuleac, atacatorul poliţistului aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, va răspunde penal pentru infracţiunile de ultraj cu referire la tentativă de omor calificat, constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane și loviri sau alte violenţe. Toate capetele de acuzare au fost conexate într-un singur dosar instrumentat de DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava. În cazul primei infracţiuni, cea mai gravă, procurorii DIICOT Suceava au reţinut infracţiunea de ultraj, raportat la tentativa la omor calificat, în forma sustragerii de la răspunderea penală.