Foarte mulți suceveni, majoritatea tineri, s-au înscris la concursurile pentru admiterea în şcolile de agenți de poliție sau subofițeri jandarmi, locuri scoase la concurs suplimentar de Ministerul Afacerilor Interne, ca soluție de rezolvare, pe termen mediu, a crizei de personal din cele două structuri.
Pentru un loc la şcoala de agenți de poliție au depus dosare 341 de suceveni, în timp ce pentru un post de subofițer jandarm s-au înregistrat 205 înscrişi. Aşadar, în total este vorba de 546 de înscrişi, bărbați şi femei.
În cazul Poliției, 290 dintre sucevenii aspiranți la o carieră în această uniformă s-au înscris pentru posturile de la Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina, iar restul pentru cea de la Cluj-Napoca. În privința aspiranților la un post de jandarm, marea majoritate au optat pentru Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni.
Candidații au de trecut de testul psihologic şi apoi de proba sportivă. Cei care vor fi declarați admişi după aceste două teste vor ajunge la proba scrisă, de cunoştințe de gramatică şi limbă străină. În urma acestei probe, cei cu punctajele cele mai bune vor fi declarați admişi.
Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni are o cifră de şcolarizare de 350 de locuri, la fel şi şcoala similară de la Drăgăşani. La Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina sunt 1.300 de locuri disponibile, iar la cea de la Cluj-Napoca 300 de locuri. Concurența se anunță una pe măsură, în condițiile în care se vor aduna candidați din toată țara.
Concursurile vor avea loc în ianuarie 2018.
Față de alte sesiuni de admitere, de această dată a fost scoasă limita de vârstă de 26 de ani, ceea ce a mărit paleta de posibili candidați. Totodată, perioada de şcolarizare a fost redusă de la doi ani la un an. Aşadar, după un an de şcoală, absolvenții vor deveni subofițeri de poliție sau de jandarmi, după caz.
Această variantă, de şcolarizare redusă de la doi ani la un an, a fost adoptată de Ministerul Afacerilor Interne de comun acord cu sindicatele, fiind considerată mai viabilă decât cea a recrutărilor din sursă externă care s-au făcut anul trecut. Asta pentru că în aceste şcoli viitori poliţişti şi jandarmi fac totuşi un an de pregătire, ceea ce nu se poate compara cu încadrările din sursă externă, care s-au dovedit a fi extrem de contestabile, cu oameni deveniți polițişti fără noțiuni elementare, atât în ceea ce priveşte intervențiile cât şi munca de cercetare penală.
Această sesiune de admitere de la şcolile de agenți de poliție şi de subofițeri jandarmi a fost intercalată între cele clasice care au loc în fiecare an în vară. S-a ajuns la această situație în condițiile unor prevederi legale care au permis pensionări masive, fără a se lua în calcul că nu are cine veni în locul polițiştilor sau jandarmilor cu experiență ieşiți în bloc din sistem.
În momentul de față, atât Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, cât şi cel de Jandarmerie au deficit mare de personal, în unele zone din județ problemele de acest gen fiind chiar acute. La nivel de IPJ Suceava, deficitul de personal este de 18%.