În jur de 50 de angajaţi de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Suceava şi de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţii Sociale Suceava, instituţii care au sediul comun, au participat, ieri, la un protest spontan în care au vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la salariile pe care le au, cu mult sub media celor din sistemul bugetar.
Ei au declarat că au cele mai mici salarii din sistemul bugetar, în aceeaşi situaţie fiind angajaţii instituţiilor din subordinea Ministerului Muncii, adică cei de la forţele de muncă, de la plăţi şi inspecţie socială, cei de la casele de pensii şi de la inspectoratele teritoriale de muncă.
Dănuţ Mocian, consilier juridic superior în cadrul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţii Sociale Suceava, a declarat: „Noi avem cele mai mici salarii din sistemul bugetar, din 2010 nu am primit nici o majorare, la fel ca toţi salariaţii din teritoriu ai Ministerului Muncii. Dacă facem o analiză comparativă, un consilier superior gradaţia V, cel mai mare grad cu cea mai mare vechime de la noi, are salariul echivalent cu cel al unui şofer de la primărie.”
Ciprian Băbăscu, consilier în cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, este unul dintre angajaţii care au aproape de salariul minim pe economie. El are studii superioare şi un salariu brut de 1.800 de lei.
Ana Mătăsaru, referent superior la AJOFM Suceava, are 44 de ani de muncă la activ şi consideră că are un salariu în bătaie de joc.
„Nu mi se pare corect ca un şofer de la primărie să aibă salariu de 40 de milioane de lei vechi şi un funcţionat public care lucrează de aproape 30 de ani în aceeaşi instituţie să ajungă, după 44 de ani de muncă, să aibă un salariu brut de 2.200 de lei”, şi-a expus aceasta propria situaţie.
La protest s-au afişat mesaje de genul „Avem cele mai mici salarii din sistemul bugetar”, „Salarii identice cu celelalte salarii din aceeaşi familie ocupaţională”.
Tot ieri, proteste de acelaşi gen au avut loc şi la alte instituţii similare din ţară.
Cu o zi înainte, luni, au protestat şi angajaţii Casei Judeţene de Pensii Suceava.
Proteste recente au fost şi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava, unde, de la 1 ianuarie, noua grilă de salarizare ar urma să aducă diminuări semnificative ale lefurilor. În cazul acestora, salariile sunt mai mari, nemulţumirile fiind legate de inechitatea faţă de colegii de la APIA central şi de volumul foarte mare de muncă.