Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava continuă şi anul viitor politica de dezvoltare şi modernizare. Consilierii judeţeni au aprobat, ieri, în unanimitate, transferul către spital a sumei de 9,059 milioane de lei, dată de Ministerul Sănătăţii, precum şi păstrarea alocării de 15 milioane de lei de la bugetul judeţean şi municipal către spital pentru dezvoltare. Cu sumele de care dispune şi din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate şi din alte surse de finanţare, Spitalul de Urgenţă are la dispoziţie peste 29 de milioane de lei pentru dezvoltare. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, în şedinţa de ieri a deliberativului, că banii primiţi de la Ministerul Sănătăţii vor fi folosiţi pentru lucrările de extindere a secţiei Cardiologie şi pentru finalizarea amenajării secţiei Îngrijiri paliative. Cu banii de la bugetul judeţean şi de la cel municipal se va plăti aparatura de înaltă performanţă pentru Neurochirurgie şi Blocul operator şi vor continua investiţiile.
”Anul viitor vom continua modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă. Începem construirea policlinicii spitalului, cu 24 de secţii şi patru subsecţii, pe patru niveluri, cu o suprafaţă de 4.000 mp. Azi, conducerea spitalului se întâlneşte cu expertul pentru a discuta despre construcţia unui heliport pe spital şi a unui lift exterior pentru transportul pacienţilor la elicopter. Ne gândim să dezvoltăm încă cinci compartimente – de arşi, de chirurgie toracică, plastică, vasculară şi oncologică şi mai avem nevoie de încă patru săli de operaţie în Blocul operator”, a declarat Gheorghe Flutur.
Flutur face apel la consilieri să manifeste solidaritate pentru obţinerea de fonduri pentru judeţ
De asemenea, a spus preşedintele CJ, pentru construirea unei scări rulante (lift orizontal) care să asigure legătura între spitalul nou şi spitalul vechi, administraţia judeţeană încearcă să obţină o finanţare prin Programul Operaţional Comun cu Ucraina.
Tot din banii pentru dezvoltare se va face expertiza pentru amenajarea unei cantine-restaurant pentru vizitatori şi personalul medical, cel mai probabil prin supraînălţarea unuia dintre corpurile existente. Alte investiţii majore în perimetrul spitalului mai sunt blocul cu apartamente de serviciu pentru personalul medical şi construirea unui spital de pediatrie cu 400 de paturi.
Gheorghe Flutur a mulţumit Ministerului Sănătăţii şi Guvernului pentru alocarea de fonduri către Spitalul de Urgenţă Suceava şi a făcut apel la consilierii judeţeni, atât ai PSD, cât şi ai PNL, să dea dovadă de solidaritate ”ca să convingem Guvernul să ne sprijine”. ”Au nevoie de ajutor şi celelalte spitale, din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Gura Humorului şi Siret. Toate au nevoie”, a mai spus Flutur.
El a mai precizat că săptămâna viitoare vor fi analizate la nivelul CJ situaţia centrelor medico-sociale din judeţ, care se confruntă cu o acută lipsă de fonduri, şi posibilitatea ca acestea să fie susţinute financiar de administraţia judeţeană.