Mii de suceveni care, la finele unei zile de muncă, vin acasă cu maşinile de serviciu şi le lasă în faţa blocului, alături de cele personale, riscă să plătească amenzi usturătoare.
Decizia de Consiliu Local care interzice total „parcarea maşinilor aparţinând societăţilor comerciale pe spaţiile de orice fel de printre blocuri, aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Suceava”, a fost luată în urmă cu o lună şi jumătate, dar efectele sale au început să fie resimţite recent.
Sute de şoferi care vin cu maşina de serviciu acasă, în parcarea de lângă bloc, s-au trezit cu hârtii de avertisment pe parbriz, de la Poliţia Locală Suceava.
„Modificarea HCL 155/2013 cu acest paragraf care interzice parcarea maşinilor de firmă printre blocuri vine ca urmare a numeroaselor reclamaţii depuse la primărie pe această problemă. Dacă în 2016 am introdus astfel de restricţii pentru maşinile de firmă cu tonaj mai mare, la maşinile mici nu exista nici o prevedere. Ori unii au sărit calul, ocupând chiar şi câte 4-5 locuri de parcare în faţa blocului, în detrimentul celorlalţi locatari, încât s-au depus foarte multe reclamaţii”, a explicat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Deocamdată nu s-a aplicat nici o amendă celor care au fost găsiţi cu maşini de firmă parcate printre blocuri, aceştia primind doar avertismente, dar de anul viitor se va trece la aplicarea legii până la capăt.
„Situaţia este analizată de la caz la caz. Unde cineva are deja parcate la bloc două maşini personale şi pe lângă o mai aduce şi pe cea de la firmă, legislaţia trebuie aplicată”, a spus viceprimarul municipiului Suceava.
Conform HCL 155/2013, actualizată, parcarea vehiculului de firmă printre blocuri se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 250 şi 1.000 de lei la persoane fizice, sau 500-2.500 de lei, la persoane juridice.
Amenzi pentru tirurile, camioanele şi microbuzele parcate printre blocuri sau pe marginea străzilor
Anul trecut, tot pentru a se încerca rezolvarea problemei lipsei locurilor de parcare, Consiliul Local Suceava a impus o serie de restricţii celor care deţin autovehicule de mari dimensiuni.
Astfel, „este interzisă parcarea autovehiculelor destinate transportului de mărfuri, care au masa totală autorizată mai mare de 3,5 tone sau lungimea mai mare de 5 metri, precum şi a autovehiculelor de transport persoane, care au mai mult de 9 locuri pe scaune, pe spaţiile dintre blocuri sau pe arterele de circulaţie aparţinând domeniului public sau privat al municipiului”.
Măsura a fost impusă după ce s-a constatat că toate cartierele municipiului erau sufocate de tiruri, camioane, camionete, autoutilitare şi microbuze de transport marfă sau persoane, parcate printre blocuri, pe stradă şi pe trotuare.
Amenzile care se aplică în aceste cazuri sunt similare celor pentru autoturisme de firmă parcate printre blocuri.
Legalitatea acestui demers vine ca urmare a faptului că la baza eliberării autorizaţiei de transport marfă/persoane a acestor vehicule a stat şi un document în care proprietarul lor arată unde vor fi garate acestea (parcare privată sau închiriată, în nici un caz domeniul public).
Practic, deţinătorii acestor autovehicule au obligaţia de a le asigura parcarea numai în incinte sau spaţii aflate în proprietate sau închiriate, pe bază de contract, precum şi în parcări special amenajate.
Aceste prevederi se aplică şi autovehiculelor aflate în tranzit prin municipiul Suceava.
(12 dec 2017, 13:03:50