Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 12 dec 2017 - Anul XXII, nr. 282 (6698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Profesor nativ

O franţuzoaică de 22 de ani îi învaţă franceză pe elevii şi studenţii suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), elevi din judeţ, dar şi iubitori ai culturii şi limbii franceze indiferent de vârstă au prilejul de a-şi exersa limba lui Voltaire alături de un profesor nativ, specializat în predarea limbii franceze pentru străini. 

Este franţuzoaică, are 22 de ani, este carismatică şi delicată, iar după un stagiu de câteva luni în China, a acceptat provocarea de a veni la Suceava pentru 10 luni, unde îi ajută pe elevii şi studenţii de aici să-şi însuşească limba franceză.

Margot Berthelin este noul lector de limba franceză al Universităţii „Ştefan cel Mare” şi colaborator al Biroului Francez, tânăra urmând să rămână la Suceava până în luna iulie a anului viitor.

Nu mai vizitase România niciodată şi chiar dacă au fost unele voci care au avertizat-o să nu dea curs apelului, a acceptat ca Suceava să-i fie cămin pentru aproape un an de zile. Mărturiseşte că nu i s-au confirmat stereotipurile legate de români, de nivelul de dezvoltare sau nivelul de trai de aici, prejudecăţi răspândite nedrept în ţările din vestul Europei.

Mai mult, distribuie frecvent familiei şi prietenilor săi fotografii cu locurile pe care le vizitează, aceştia urmând să vină la începutul anului viitor în România pentru a cunoaşte mai multe despre ţara noastră.

„În Franţa nu există o imagine favorabilă a României, sunt anumite stereotipuri, însă impresia mea este mult mai bună decât în media sau printre cunoscuţi. Mai mult, spre deosebire de Franţa, unde prezenţa unui profesor străin este trecută cu vederea, aici am remarcat bucurie şi entuziasm din partea studenţilor în interacţiunea cu un nativ”, povesteşte Margot, aceasta adăugând că mama sa a încurajat venirea ei în România, garantându-i că va fi o experienţă interesantă.

Printre cursurile de la Universitate şi proiectele de la Biroul Francez, Margot şi-a făcut timp să viziteze Iaşiul, Clujul şi Timişoara, pe lista sa de obiective fiind consemnate şi Braşovul şi castelul Bran.

 

Familia şi prietenii ei vor veni în România

Experienţa benefică a învăţării limbilor străine cu profesori nativi din alte ţări este deja o tradiţie la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), care a avut numeroase colaborări cu profesori stagiari străini de limbă franceză şi nu numai. La USV, Margot le predă studenţilor de anul I, de la câteva specializări, cursuri de limba franceză, de exprimare scrisă şi orală.

„Odată cu înfiinţarea Centrului de Reuşită Universitară, în 2016, am avut un sprijin suplimentar din partea Agenţiei Universitare a Francofoniei referitor la activităţile legate de francofonie, printre care şi acest proiect, al lectorului francez. Acest sprijin a fost extins şi în ceea ce priveşte proiectul <Francofonia în comunitate>, de la Biroul Francez, care vizează promovarea limbii franceze şi a valorilor francofoniei, dar şi o diversificare a activităţilor francofone oferite de Birou publicului sucevean”, a precizat lector dr. Mariana Şovea, care împreună cu prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu coordonează Centrul de Reuşită Universitară din cadrul Universităţii sucevene.

La Biroul Francez, Margot lucrează, în mare parte, cu liceeni din municipiu, pentru care predă cursuri de pregătire în vederea susţinerii examenelor DELF şi DALF,de certificare a cunoştinţelor de limbă franceză.
Fie că sunt elevi, studenţi, profesori sau pur şi simplu iubitori de limba franceză, sucevenii pot găsi numeroase facilităţi pentru aprofundarea pasiunii lor pentru limba franceză, la Biroul Francez, de la Casa Prieteniei.

„Nu am mai lucrat cu liceeni până acum, însă sunt foarte maturi şi au un nivel foarte bun de franceză. Şi studenţii sunt receptivi şi participă activ la cursuri”, a arătat Margot.

De asemenea, vrea să reia activitatea trupei de teatru în limba franceză de la USV şi vrea să se implice în continuare în proiectele de la Biroul Francez, să meargă prin şcolile sucevene, să stea de vorbă cu elevii.

„Mulţumesc echipei de la Universitatea din Suceava şi de la Biroul Francez pentru că m-a ajutat să mă integrez atât de bine în proiectele de aici”, a mai completat Margot.

Tânăra va petrece sărbătorile de iarnă în Franţa, alături de familia şi prietenii ei, după care aceştia îi vor întoarce vizita.

„Sunt fericită că sunt în România şi că voi avea parte de o iarnă adevărată, cu multă zăpadă”, a conchis frumoasa franţuzoaică. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O franţuzoaică de 22 de ani îi învaţă franceză pe elevii şi studenţii suceveni.
 Vizualizări articol: 3013 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
O franţuzoaică de 22 de ani îi învaţă franceză pe elevii şi studenţii suceveni3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei