Unul dintre cei mai apreciaţi profesori la nivel naţional prin cele două mari realizări ale sale, globul pământesc în care a reprodus la scară atât relieful terestru, cât şi cel maritim şi globul lunar cu redarea la scară a reliefului, şi care a marcat zeci de destine, profesorul de geografie Neculai Isaic a fost condus ieri (duminică, 10 decembrie), pe ultimul drum. Un cadru didactic de excepţie, Neculai Isaic a educat şi învăţat zeci de generaţii de elevi, iar în perioada în care a lucrat la Inspectoratul Şcolar sau a condus destinele învăţământului din Vadu Moldovei, a fost mai mult un îndrumător, decât inspector şcolar sau director.
Profesorul Neculai Isaic a fost cel care a realizat şi a dăruit Muzeului Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni şi Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” Bucureşti primele globuri pământeşti în care era reprodus la scară atât relieful terestru, cât şi cel maritim şi oceanic, la o precizie milimetrică. Alături de globul pământesc cu diametrul de 160 cm, la Muzeul Apelor se află şi un glob lunar, cu diametrul de 40 cm – singurul satelit natural al Pământului care cuprinde conuri vulcanice întunecate, zone de pământ şi cratere. Macheta lunii a fost realizată cu prilejul eclipsei de soare din 11 august 1999 şi are o „soră mai mare” la Observatorul Astronomic din Suceava (un glob lunar în relief, cu diametrul de 1,3 metri). Toate lucrările au fost făcute după o concepţie proprie a profesorului Neculai Isaic, cu ajutorul unor hărţi editate de Societatea Naţională de Geografie din Statele Unite ale Americii.
Globul, o veritabilă operă de artă geografică, realizat în anul 1986 este considerat unic în lume prin faptul că reprezintă la scară relieful submarin. Conform prof. Isaic, printre cei care au confirmat unicitatea acestui exponat din Muzeul Apelor se numără cosmonautul Dumitru Prunariu, fostul ministru al culturii Răzvan Theodorescu, geologul, speologul, geograful Marcian David Bleahu, care a vizitat muzeul fălticenean împreună cu mai mulţi geologi din Franţa şi Marea Britanie.
La sfârşitul anului 2015, profesorul Isaic a restaurant globul pământesc de la muzeul fălticenean, prezenţa sa în muzeu fiind ultima întâlnire cu elevii fălticeneni.
Un profesor, pe cât de modest, pe atât de pasionat
Neculai Isaic avea 83 de ani. S-a născut pe data de 4 iunie 1934, în localitatea Ciumuleşti din comuna Vadu Moldovei, a absolvit Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi fiind licenţiat al Facultăţii de Geologie – Geografie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în anul 1958.
A fost învăţător la Şcoala din Pildeşti - Roman, profesor de geografie la şcolile din Antoceni (comuna Forăşti) şi Vadu Moldovei, obţinând, în anul 1977, gradul didactic I, la specialitatea geografie, cu lucrarea „Conţinutul şi realizarea hărţilor în relief pentru cabinetul de geografie al şcolii”, inspector şcolar de specialitate şi director coordonator.
„Un profesor, pe cât de modest, pe atât de pasionat. Cei care l-am avut profesor suntem mândri de lucrul acesta. Dincolo de pasiuni, realizări, recunoaşteri, suntem oameni. Şi oamenii mor. Moartea doare, însă şi mai mult doare faptul că, atâta vreme cât avem printre noi un om ca domnul profesor Isaic Neculai, nu facem mai nimic pentru ei. Domnul profesor ar fi meritat mai mult. Ar fi meritat să fie mereu invitat în mijlocul copiilor, la şcoala din Vadu Moldovei, nu doar pentru faptul că acolo a dăscălit, nu doar pentru faptul că a fost şi directorul acestei şcoli. Şi nu numai în săptămâna <Şcoala Altfel>, ci chiar şi la o activitate obişnuită. Dintre sutele de copii pe care i-a învăţat, câţi şi-au mai adus aminte de dumnealui, să-i dea un telefon, măcar de Moş Nicolae? În goana după avutul material, chiar uităm de rădăcini, de profesorii extraordinari pe care i-am avut? Chiar uităm să fim noi înşine? Un profesor ca domnul Isaic Neculai să trăiască printre noi şi să nu ne pese? Dureros. Ar trebui să ne fie ruşine de nepăsarea noastră şi să privim cu mai multă atenţie la semenii noştri”, a precizat prof. Lenuta Rusu, fostă elevă a profesorului Isaic.