Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 dec 2017 - Anul XXII, nr. 281 (6697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Succes

A şasea ediţie a Galei Monitorul "Top 10 suceveni", marcată din plin de generozitate şi performanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ediţia a şasea a Galei „Top 10 suceveni” a oferit şi în acest an participanţilor ocazia de a aplauda implicarea peste medie a unor semeni de-ai noştri în viaţa comunitară, performanţa în educaţie, sănătate şi sport şi, de asemenea, de a arăta generozitate, de a contribui la efortul unei tinere de 19 ani de a se elibera din scaunul cu rotile în care a ţintuit-o, anul trecut, un stupid accident rutier. În faţa unei săli pline de oameni, la Conacul Domnesc, au fost prezentaţi 10 oameni a căror trecere prin lume lasă urme, care influenţează în bine viaţa celor din jur, fie direct, fie prin puterea exemplului. Profesionişti din toate domeniile au aplaudat alţi profesionişti pentru ceea ce fac.

 

”Să învățăm să ne pese!”

Prezentarea evenimentului a fost realizată de redactorul-şef al cotidianului "Monitorul de Suceava", Tiberiu Avram, şi de poetul Constantin Moldovan, totodată şi primar al comunei Mănăstirea Humorului. Recitalul în deschiderea galei a fost susținut de maestrul Johanes Raimund Onesciuc.

După filmul-retrospectivă a ediţiei de anul trecut, în faţa publicului au fost prezentaţi, rând pe rând, cei pe care echipa ziarului "Monitorul de Suceava" a ales să-i premieze în acest an.

Primii au fost Gheorghe Sologiuc, zis Solo, unul dintre cei mai înfocaţi activişti de mediu şi promotori ai turismului din judeţ, şi Pascal Garnier, francezul stabilit de 12 ani la Putna, care a dezvoltat numeroase proiecte turistice şi de conservare a patrimoniului cultural al Bucovinei. „Pentru mine, cel mai mare câştig este să am alături foarte mulţi prieteni implicaţi în promovarea Bucovinei”, a declarat Solo, la momentul decernării premiului. Pascal Garnier a spus că el este „doar” unul dintre cei aproximativ 300.000 de străini stabiliţi aici, „cărora ne pasă de România, de viitorul ei”. Replica lui Tiberiu Avram a fost că Pascal Garnier nu este un străin, ci „un român şi un bucovinean adevărat, mai adevărat decât mulţi români şi bucovineni”. „Să învăţăm şi noi să ne pese de România”, a fost îndemnul poetului Constantin Moldovan.

„Sunt foarte multe proiecte în care sunt implicat în Putna, dar singur nu aş fi reuşit niciodată şi vreau să le dedic şi lor acest premiu”, a declarat francezul, în discursul său. El i-a provocat pe cei prezenţi la gală să-l sprijine în proiectul de salvare a caselor tradiţionale din Bucovina, pe care l-a început prin achiziţia unei case cu venerabila vârstă de 100 de ani.

În acest context, primul moment artistic al serii a fost oferit de dansatorii Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, care au adus în faţa publicului un mozaic muzical-coregrafic al minorităţilor din Bucovina.

Al doilea set de filme a arătat că educaţia se poate face cu multă pasiune, prin muzică, poezie, joacă şi  dragoste necondiţionată pentru copii şi interes pentru viitorul lor. Esther şi Ştefan Armer, o familie de germani, a transformat un club de noapte din Siret în „Casa Luminii,” Lighthouse, un club de petrecere a timpului liber pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, şi Sorin Poclitaru, poetul care „dă folk la case şi la şcoli”, „oameni care se dăruiesc pentru oameni”, după cum i-a numit Tiberiu Avram. „Faceţi-vă timp pentru copiii voştri”, i-a invitat Ştefan pe toţi părinţii din sală.

Sorin Poclitaru, când „dă folk la şcoli", ia cu el folkişti şi merge prin şcoli generale, licee, şi le arată copiilor cum e treaba cu poezia cântată. Rezultatul se vede când sala plină de copii cântă împreună cu artistul de pe scenă. Sorin Poclitaru a spus că este foarte încântat să fie la gală și că, deși primarul Marius Ursaciuc l-a sfătuit să facă ”o figură frumoasă, în așa fel încât orașul Gura Humorului să fie mândru că are asemenea specimen acolo”, este atât de emoționat încât nu mai știe ce trebuie să spună. ”Toți oamenii care sunt în seara asta aici nu fac lucrurile pentru a fi lăudați, ci pentru că așa simt și mă bucur că mai sunt și alții care trec prin ceea ce trecem noi”, a afirmat Sorin Poclitaru. El a mai spus că are marele noroc ”că Gura Humorului e ca o inimă care respiră pentru toți în același fel și te duce exact în direcția în care sufletul unui poet ar trebui să ajungă”.

Deşi nu obişnuim să invităm aceeaşi artişti la două ediţii consecutive, pentru al doilea moment artistic al serii am făcut o excepţie în acest an: a cântat la chitară Ştefania Iacob, o tânără care îi datorează enorm pentru cariera artistică lui Sorin Poclitaru. După recitalul ei a urmat Grupul vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” al Liceului „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, coordonat de  prof. Vasile Schipor.

 

”Ori în frunte, ori deloc!”

Următorii premiaţi au fost managerul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu, care în 9 ani a transformat această unitate medicală în una dintre cele mai moderne din ţară, comparabilă cu spitalele europene, şi profesorul Petru Crăciun, care a aşezat România pe harta mondială a astronomiei şi a dus ţara noastră pe primele locuri în lume, în acest domeniu. „Acest premiu nu este pentru mine şi nici nu-l dedic, ci merge direct către colectivul Spitalului Judeţean Suceava”, care are „cea mai nobilă misiune de pe pământ, aceea de a asigura sănătatea semenilor noştri”, a spus Vasile Rîmbu. „Am un defect: Nu suport plutonul. Ori în frunte, ori deloc!”, a declarat Vasile Rîmbu, care a mulţumit nominal celor care i-au sprijinit eforturile de a avea la Suceava un spital normal, de la colegii din conducerea spitalului până la preşedinţii Consiliului Judeţean, administratorilor publici, primarului de Suceava şi celor 14 miniştri ai Sănătăţii din ultimii 9 ani.

Mulţumiri pentru sprijin a avut şi profesorul Petru Crăciun, „arma secretă a olimpicilor la astronomie şi astrofizică”, în special pentru conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare”, colegii de la Observatorul Astronomic, din IŞJ şi din şcoli, societăţii ştiinţifice Cygnus, precum şi elevilor cu care a făcut performanţă la olimpiadele internaţionale. Prezenţa sa, vineri, la Gala „Top 10 suceveni”  a fost pentru profesorul Crăciun şi un bun prilej de a discuta despre proiectele sale cu ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care a venit împreună cu parlamentarii suceveni ai PSD.

 

”Putem mai mult decât susţinem că putem face”

După medicină şi astronomie, a fost momentul pentru folclor, adus pe scenă de Grupul fetelor de la Bilca, formaţie condusă de Felicia Cuciureanu, care activează în această formaţie încă din anul 1970.

Ultima serie de filme din Gala "Top 10 suceveni" a fost dedicată pentru patru eroi din domeniul sportului.

Căpitanul Ciprian Iriciuc, rănit grav în Afganistan, în urma exploziei unui vehicul capcană este un ofiţer care deşi trăieşte cu schije în corp a obţinut în acest an o medalie pentru România la Jocurile Olimpice Invictus, dedicate militarilor răniţi în teatrele de operaţii. Ionela Lehaci şi Gianina Beleagă sunt campioanele noastre mondiale cu barca de două vâsle uşoare şi Viviana Bejinariu este campioană mondială cu barca regină a canotajului, de 8+1.

În uniforma armatei române şi cu medaliile pe piept, căpitanul Iriciuc a recunoscut că „emoţiile m-au prins într-o ambuscadă” şi şi-a îndreptat mulţumirile către soţia sa, tot militar, care l-a susţinut în dificilele momente după ce a fost rănit, şi către cei care „au contribuit la formarea mea ca om”. „Unul dintre obiectivele proiectului Invictus este acela de a nu renunţa. O avem în seara aceasta lângă noi pe Sorina, pe cea care ne dă un exemplu ce trebuie urmat şi ne ajută ca în situaţiile grele să analizăm de două ori înainte de a renunţa la ceva. Asta înseamnă că putem mai mult decât susţinem că putem face”, a spus căpitanul Ciprian Iriciuc.

Campioanele mondiale Ionela Lehaci, Gianina Beleagă şi Viviana Bejinariu au fost învoite de antrenori să plece din cantonamentul de la Sangov pentru a fi prezente la gală, alături de toţi cei care au dorit să le vadă şi să le aplaude. Pe lângă premiile oferite de noi, în semn de recunoaştere a performanţei, firma Egger Rădăuţi le-a oferit fiecăreia dintre cele trei fete câte 1.000 de lei.

Fetele au mulţumit pentru premii şi pentru „ocazia de a cunoaşte astăzi, aici, atâta lume”. „Suntem mândre că suntem bucovinence. Noi suntem ambasadori ai sportului românesc, dar pe lângă ambasadori ai sportului, suntem şi ambasadori ai Bucovinei, şi asta ne face mândre”, a spus Gianina Beleagă, în numele lor.

 

Premiul Publicului a fost obţinut de managerul Spitalului de Urgenţă, Vasile Rîmbu

După ce au fost cunoscuţi toţi cei 10 oameni premiaţi de „Monitorul de Suceava”, toţi cei prezenţi în sală au fost invitaţi să desemneze prin vot către cine va merge Premiul Publicului. Cel mai mare număr de voturi a fost obţinut de filmul „Metamorfoza Spitalului Judeţean Suceava”, care l-a avut ca erou principal pe managerul Vasile Rîmbu. Astfel, cel care a adus Spitalul de Urgenţă la normalitate a plecat acasă cu două trofee.

Despre spectacolul licitaţiilor şi sumele donate pentru recuperarea Ioanei Sorina veţi citi în ediţia noastră de mâine.

Gala "Top 10 Suceveni" este un eveniment marca "Monitorul de Suceava" şi este organizată în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie şi Federaţia Patronală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A şasea ediţie a Galei Monitorul "Top 10 suceveni", marcată din plin de generozitate şi performanţă.
 Vizualizări articol: 6915 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
A şasea ediţie a Galei Monitorul "Top 10 suceveni", marcată din plin de generozitate şi performanţă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei