Accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic acut este una dintre cele mai grave afecţiuni, fiind a doua cauză de mortalitate, după infarctul miocardic acut. Rata de mortalitate din cauza AVC în secţia Neurologie a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este 15-20%. Dacă pacientul este însă prezentat la timp la spital, şansele de supravieţuire şi recuperare sunt bune. Spitalul de Urgenţă din Suceava este unul dintre puţinele din ţară inclus, încă din 2015, în Programul Naţional curativ de tromboliză intravenoasă pentru tratamentul AVC ischemic acut, dar din păcate mai puţin de 10% dintre cazurile cu accident hemoragic cerebral acut ajung la timp la spital.
Șeful secţiei Neurologie, dr. Daniela Beatrice Neagu, a prezentat, ieri, în conferinţă de presă, semnele după care poate fi recunoscut un AVC acut şi a făcut apel la pacienţi şi la familiile acestora ca atunci când constată aceste simptome, când au o suspiciune de AVC acut, să sune imediat la 112 pentru ca pacientul să ajungă rapid la spital. ”Avem posibilităţi deosebite de tratament al AVC, la 3 ore de la debut, dacă pacientul ajunge la timp la spital. Când recunoaştem un AVC, totul este contracronometru”, a declarat dr. Neagu.
· Nu pierdeţi timpul, sunaţi la 112
Medicul a arătat că cea mai simplă metodă de recunoaştere a unui AVC acut este metoda FAST. F (face=faţă): rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţa nu este simetrică sau buza e căzută într-o parte; A (arms=braţe): rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos; S (speech=vorbire): rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele; T (time=timp) – nu pierdeţi timpul, sunaţi la 112 pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare, cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.
Dr. Neagu a subliniat că nu toate cazurile de AVC sunt eligibile pentru tromboliza intravenoasă, că acest tratament este eficient doar la pacienţii cu AVC ischemic acut în primele 4.5 ore de la debutul simptomatologiei, în absenţa contraindicaţiilor. Printre contraindicaţii se numără ocluzia arterelor de calibru mare, riscul crescut de complicaţii hemoragice, prezenţa deficitelor neurologice la trezirea din somn, deoarece nu se poate aprecia momentul exact al instalării deficitului; accidentele vasculare severe şi cele minore, pacienţii cu deficite neurologice anterioare importante sau cunoscuţi anterior cu demenţă, pacienţii cu vârsta sub 18 ani. Pentru pacienţii cu vârsta peste 80 ani situaţia se analizează individual.
Medicul neurolog a precizat că este necesară o selecţie strictă şi adecvată a pacienţilor pentru a putea obţine un raport favorabil între beneficii şi riscuri.
Contactul medicului neurolog cu familia este esenţial
Dr. Neagu a menţionat necesitatea unei legături foarte bune cu serviciul de ambulanţă, care trebuie să anunţe spitalul încă de la preluarea pacientului cu AVC acut pentru începerea pregătirilor pentru intervenţie, dar şi cu familia, pentru obţinerea de informaţii referitoare la tratamentele anterioare, debutul bolii şi pentru obţinerea consimţământului pentru tromboliza intravenoasă, dacă intervenţia este apreciată ca necesară. Întrebarea la care trebuie să răspundă pacientul şi/sau familia este ”Când a fost ultima dată normal (fără această problemă)?”
Pentru pacienţii aflaţi în afara intervalului de tromboliză intravenoasă, medicul neurolog este cel care apreciază oportunitatea efectuării altor proceduri de revascularizare. De aceea orice om cu suspiciune de AVC acut trebuie transportat cu prioritate la cea mai apropiată unitate de urgenţe neurovasculare, aptă să efectueze revascularizarea pe cale endovasculară.
Dr. Daniela Neagu a făcut apel la familiile pecienţilor cu AVC, să manifeste înţelegere faţă de dificultatea activităţii în secţia Neurologie, care are 55 de paturi, dintre care 8 fac parte din Unitatea pentru AVC acut, secţie în care lucrează 7 medici neurologi, 15 asistente şi două infirmiere pe tură. ”O să cerem suplimentarea personalului. De la schimbatul pacienţilor au fost toate problemele cu reclamaţiile. Pentru a schimba un bolnav este nevoie de două persoane în acelaşi timp”, situaţie care nu se poate întâmpla cu rapiditatea cerută de familiile pacienţilor, după cum a explicat dr. Neagu.