Primăria Suceava începe notificarea societăţilor comerciale şi a asociaţiilor de locatari în zona cărora se înregistrează prezenţa câinilor comunitari, să colaboreze cu administraţia locală pentru îndepărtarea acestora de pe domeniul public. Viceprimarul Lucian Harşovschi a declarat, ieri, că atât în zona centrală, cât şi în alte cartiere din oraş angajaţii firmei de ecarisaj au dificultăţi în ridicarea câinilor comunitari care sunt hrăniţi în preajma restaurantelor, societăţilor comerciale sau pe la anumite scări de bloc. "Notificăm aceste societăţi comerciale să ţină câinii închişi sau să permită angajaţilor de la ecarisaj să-i ridice. În zona centrală, avem echipe zilnic, dar în continuare sunt câini pe stradă, unii dintre ei chiar <veterani>”, a declarat viceprimarul Harşovschi. El a mai spus că i s-a semnalat că în mai multe cartiere au apărut pe străzi câini comunitari noi şi că acest fenomen, al aducerii animalelor în oraş, este foarte greu de stăpânit.
Evidenţele Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava arată că de la începutul acestui an până în data de 27 noiembrie, la UPU-SMURD Suceava au ajuns 614 oameni muşcaţi de câini.
În lunile de vară s-a înregistrat un număr record de oameni muşcaţi de câini
Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în luna august, cu 94 de persoane muşcate, în iulie -76, iunie – 68, martie -67, mai şi septembrie cu câte 62 de oameni care au avut nevoie de îngrijiri medicale şi tratament, după ce au fost muşcaţi de câini. Cel mai mic număr de astfel de pacienţi a fost înregistrat în noiembrie, ”doar” 27.
La trauma fizică şi cea psihică suferite de cei care au fost muşcaţi, se adaugă şi costurile tratamentului, care nu sunt deloc neglijabile. Un vaccin antirabic Verorab costă peste 50 lei/flaconul, fiecare pacient având nevoie de câte 5 flacoane, ceea ce înseamnă mai mult de 250 lei/ caz. Serul antirabic Favirap costă peste 250 de lei, deci tratamentul specific trece de 500 de lei/caz. La asta se adaugă vaccinul antitetanic administrat în UPU fiecărei persoane muşcate de un animal, o fiolă de Tetravax costând aproape 50 de lei.
În plus, mai sunt costurile de consultaţie în UPU şi la Boli infecţioase, toaleta plăgii, sutură, dacă este cazul, şi uneori zile de spitalizare, mai ales în cazul copiilor şi/sau al muşcăturilor multiple. Cei care nu sunt internaţi trebuie să urmeze schema de vaccinare, cu administrare în zilele 0-3-7-14-28, care înseamnă stres şi timp alocat prezentărilor la spital.