Tânărul care l-a lovit cu sabia în cap pe poliţistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acţiuni Speciale, în timpul percheziţiilor efectuate la locuinţa sa, marţi dimineaţă, a fost escortat, ieri dimineaţă, din arestul poliţiei judeţene, în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Suceava, care au judecat contestaţia sa împotriva măsurii de arestare preventivă. La fel s-a întâmplat și cu ceilalţi doi inculpaţi din dosarul de trafic de droguri în cadrul căruia s-au făcut percheziţiile de marţi. Toţi trei au solicitat înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai blândă. În cazul lui Alexandru Huţuleac, atacatorul poliţistului, avocatul a solicitat înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
Așa cum era de așteptat, Curtea de Apel a respins toate cele trei contestaţii.
În aceste condiţii, mandatele de arestare pentru 30 de zile emise pe numele lui Alexandru Huţuleac, în vârstă de 29 de ani, Răzvan Percec, în vârstă de 26 de ani, și Andrei-Iulian Lungoci, de 27 de ani, toţi din municipiul Rădăuţi, au rămas definitive.
„Poliţia, deschide!” Huţuleac: „Nu rupeţi ușa”, după care a lovit
Revenind la scenele de groază de marţi dimineaţă, colegii de la Adevărul au descris modul în care s-a petrecut agresiunea, așa cum au stabilit procurorii DIICOT, cei care au formulat solicitarea de arestare preventivă.
În mare, secundele dinainte de atacul criminal au fost deja descrise în mass-media.
Așa cum se procedează la acţiunile de acest gen, fiind vorba de opt percheziţii dispuse în același dosar, care se fac simultan, echipa de poliţiști pregătită pentru percheziţia de la locuinţa lui Alexandru Huţuleac a așteptat „Ok-ul” pentru a bate la ușa acestuia, la ora 6 fix. Semnalul „Poliţia, deschide!” a fost strigat de mai multe ori. Cum nimeni nu a răspuns, deși au sesizat mișcare în interior, conform procedurilor, „mascaţii” de la Serviciul de Acţiuni Speciale au adus un berbec din oţel, pentru a forţa intrarea.
Procurorii DIICOT susţin că interlopul a strigat la poliţiști „nu rupeţi ușa”, însă nici nu a deschis. A urmat intrarea în forţă a trei poliţiști în interior. După cum am mai relatat în cotidianul nostru, imediat ce poliţiștii au pătruns în interior, în beznă, Alexandru Huţuleac, care stătea cu sabia ridicată în mâini, a lovit cu putere, de sus în jos. Poliţistul Dan Ciprian Sfichi a fost lovit în partea stângă a capului. Ce a urmat mai departe este deja cunoscut, individul fiind imediat imobilizat de colegii poliţistului pus la pământ. Deși avea o leziune înfiorătoare la cap (tăietura a fost adâncă de 5 centimetri și a ajuns până la creier), poliţistul în vârstă de 35 de ani a mai fost conștient în jur de 40 de minute, după care a intrat în comă.
Traficanţi mai vechi de droguri care au reluat activitatea infracţională
În ceea ce privește dosarul de trafic de droguri în care s-au făcut cele trei arestări, trebuie spus că toţi cei trei inculpaţi mai sunt puși sub acuzare într-un dosar al DIICOT din vara anului 2016. Și atunci a fost vorba de o afacere de mari dimensiuni cu droguri, în special etnobotanice.
Din ancheta și monitorizările poliţiștilor de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava rezultă că cei trei au reluat activitatea infracţională la puţin timp după ce au fost lăsaţi în libertate de judecători, în primul dosar, cel din vara anului trecut.
Alexandru Huţuleac nu mai avea impus nici măcar controlul judiciar, după ce convinsese instanţa, prin avocat, că are posibilitatea de a se angaja ca spălător de vase în Spania, însă nu poate pleca din cauza controlului judiciar.
Alexandru Huţuleac, atacatorul poliţistului aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, va răspunde penal pentru infracţiunile de ultraj cu referire la tentativă de omor calificat, constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane și loviri sau alte violenţe. Toate capetele de acuzare au fost conexate într-un singur dosar instrumentat de DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava.
În cazul primei infracţiuni, cea mai gravă, procurorii DIICOT Suceava au reţinut infracţiunea de ultraj, raportat la tentativa la omor calificat, în forma sustragerii de la răspunderea penală.
Poliţistul rămâne în stare gravă, cu semnale încurajatoare
Informaţiile cu privire la evoluţia stării poliţistului în vârstă de 35 de ani, tată a două fetiţe, erau, ieri, neschimbate.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, doctor Marius Dabija, ne-a declarat ieri că pacientul este în continuare în comă indusă, stabil și în stare staţionară. Starea sa rămâne în continuare critică, având leziunea foarte gravă de la cap. Deocamdată se poate vorbi doar de semnale încurajatoare, şi anume faptul că poliţistul își mișcă constant partea dreaptă a corpului.