Calendarul pe anul 2018 al cunoscutei reviste National Geographic România cuprinde şi o scenă din Bucovina. Este vorba de imaginea lunii decembrie, în care este prezentată Mocăniţa Huţulca. Realizată de Diana Buzoianu, fotografia este însoţită şi de o scurtă explicaţie: „Trasă de una din puţinele locomotive cu abur încă în funcţiune – a împlinit 60 de ani – Huţulca se numără printre cele câteva mocăniţe istorice din România care mai pufăie pe şinele lor înguste. Te poartă preţ de vreo zece kilometri prin Bucovina, la Moldoviţa, pe unde o călătorie la ceas de iarnă e o cufundare în basm”.
Pentru a ajunge să fie „vedetă” în National Geographic, mocăniţa a trecut prin purgatoriu şi apoi a revenit acolo unde îi era locul. Omul fără de care acum s-ar fi vorbit la trecut despre mocăniţa de la Moldoviţa este Georg Hocevar, un austriac care şi-a făcut un scop din a salva liniile ferate cu ecartament îngust şi odată cu acestea materialul rulant aferent.
În cursul anului 2005, Georg Hocevar a preluat ceea ce a mai rămas din calea ferată cu ecartament îngust a fostei mocăniţe a huţulilor, ajunsă în mare parte la fier vechi. Pas cu pas, a reuşit să treacă peste toate piedicile, care mai continuă şi astăzi, şi cu mari eforturi a revitalizat mocăniţa.
Aşa se face că în 2015 pe şinele înguste de la Moldoviţa au circulat 12.000 de oameni, pentru ca anul trecut numărul turiştilor să crească la 20.000, iar până acum s-au înregistrat circa 30.000 de solicitări.
Iniţial, se circula pe un traseu de doar 3,5 kilometri, din cei peste 70 pe care odinioară se cărau buşteni cu vechea mocăniţă. Astăzi, trenuleţul îi plimbă pe turişti pe o distanţă de 12 kilometri, tur-retur, de la Moldoviţa la Argel.
Pentru implicarea sa în munca de salvare a mocăniţei, Monitorul de Suceava l-a inclus în 2015 în Gala „Top 10 Suceveni”, în semn de recunoaştere pentru tot ceea ce făcut pentru Bucovina.