Asociaţia Colegiul Pacienţilor are, de ieri, filială şi în judeţul Suceava. La eveniment au luat parte vicepreşedintele Colegiului Pacienţilor la nivel naţional, Dragoş Niculescu, preşedinţi ai altor filiale din ţară, mediatori, secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, medicul urgentist Anca Brădăţan, din cadrul UPU-SMURD Suceava, consilierul local Angela Zarojanu, reprezentanţi ai societăţilor de asigurări şi ai pacienţilor. Preşedinte al filialei Suceava a Colegiului Pacienţilor este mediatorul Dana Maxim. Ea a explicat că medierea conflictelor între medici şi pacienţi şi a cazurilor de malpraxis va fi asigurată de mediatorii din Corpul Profesional al Mediatorilor. ”Parteneriatul încheiat la nivel naţional îşi doreşte să vină în sprijinul pacienţilor, dar şi al prestatorilor de servicii medicale. Acesta facilitează accesarea serviciilor de mediere pentru soluţionarea disputelor în care sunt angrenate părţile, servicii ce se vor realiza într-un cadru strict confidenţial, de către personal calificat, neutru şi imparţial”, a subliniat Dana Maxim.
La rândul său, vicepreşedintele Dragoş Niculescu a afirmat că această asociaţie, fondată în 2015, este cea mai mare organizaţie non guvernamentală (ONG) cu reprezentativitate naţională, cu peste 6.000 de membri. Asociaţia a fost fondată de voluntari implicaţi în sistemul de sănătate şi îşi propune să fie ”o prezenţă activă în societate şi să reprezinte cu demnitate şi diligenţă drepturile pacienţilor şi accesul universal la servicii medicale de calitate”. ”Dorim să ajutăm atât corpul medical, cât şi pacienţii, să se întâlnească la aceeaşi masă şi să negocieze”, a spus Niculescu.
Reprezentanţii Colegiului Pacienţilor au subliniat că erorile medicale creează stări conflictuale între medici, pacienţi şi unităţile medicale, care pot fi dezamorsate prin mediere, în timp mult mai scurt decât într-o instanţă de judecată, cu costuri mult reduse şi cu satisfacţia ambelor părţi implicate în conflict. Costul minimal al unei proceduri de mediere este de 500 de lei, suma fiind stabilită în funcţie de fiecare caz în parte, de complexitatea acestuia.
Serviciul de suport si mediere între pacienţi şi medici pentru cazurile de malpraxis poate fi accesat folosind portalul de pe site-ul https://colegiulpacientilor.org/malpraxis/.
De asemenea, Colegiul Pacienţilor caută voluntari care să se implice în această activitate, înscrierea făcându-se online, la adresa https://colegiulpacientilor.org/voluntar/.