Poliţişti, jandarmi şi pompieri din toată ţara s-au prezentat, ieri, la centrele de transfuzii sanguine ca să doneze sânge pentru poliţistul sucevean Dan Ciprian Sfichi, aflat în stare foarte gravă la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu", din Iaşi, după ce a fost grav rănit în timpul unei misiuni.
Poliţistul rănit a avut nevoie de cantităţi mari de sânge în urma traumatismului cranio-cerebral provocat, marţi, de un agresor care i-a spintecat capul cu o sabie, precum şi după cele două intervenţii chirurgicale complexe la care a fost supus după agresiune.
Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Suceava, dr. Maria Pilat, a declarat că a primit o solicitare de sânge din partea spitalului din Iaşi şi prima tranşă, de 20 de pungi, din stocul existent la centru a fost trimisă ieri cu o ambulanţă.
La centru erau, ieri, foarte mulţi poliţişti, pompieri şi jandarmi care au venit să doneze sânge. Printre ei s-a aflat şi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Bucovina” Suceava, plt. adj. Alin Găleată. ”Suntem aici ca să donăm sânge pentru colegul nostru aflat în suferinţă, după ce şi noi am pierdut un coleg, iar altul se află în spital, după o grea operaţie. Ne gândim că Dan se va întoarce acasă, la fetiţele sale, să fie acolo la majoratul lor, să fie alături de ele când vor pleca la casa lor şi să se poată bucura de nepoţi. Din păcate, doar atât putem face pentru el, să donăm sânge şi să ne rugăm la Dumnezeu pentru sănătatea lui, cel mai de preţ lucru din lume”, a declarat Alin Găleată.
Neurochirurg: "Este mai bine din punct de vedere hemodinamic, dar are o situaţie cerebrală severă”
În urma afluxului de donatori de ieri, Centrul de Transfuzii Suceava nu are nici o problemă să asigure atât stocul necesar spitalelor din judeţul Suceava, cât şi să răspundă unor alte eventuale solicitări din Iaşi, pentru poliţistul rănit. Dan Ciprian Sfichi are grupa de sânge AB IV pozitiv, dar orice act de donare, indiferent de grupa de sânge, este bine-venit.
În ceea ce priveşte starea poliţistului, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Nicolae Oblu" din Iaşi, dr. Marius Dabija, ne-a declarat că pacientul este în continuare în stare critică, dar a mişcat spontan mâna şi piciorul drept, ceea ce, spune medicul, este un semn bun.
Potrivit medicului, prima intervenţie chirurgicală a vizat reducerea presiunii intracraniene provocate de un edem şi un hematom intracerebral ”important”. Practic, cutia craniană a fost deschisă pentru a lăsa creierului loc să expansioneze. În noaptea de marţi spre miercuri, Dan Ciprian Sfichi a fost supus unei noi intervenţii pentru asigurarea unei hemostaze cât mai bune. Tânărul poliţist este în continuare în comă, sedat, intubat şi ventilat, ”dar mai uşor de controlat”, a afirmat neurochirurgul.
"Este mai bine din punct de vedere hemodinamic, dar are o situaţie cerebrală severă. Prognosticul rămâne în continuare foarte rezervat. Sperăm să nu apară alte complicaţii”, ne-a declarat aseară dr. Marius Dabija.
Alături de Dan Ciprian Sfichi, la spital se află permanent soţia şi tatăl acestuia.