Cea de-a IV-a ediție a Târgului de Crăciun, eveniment caritabil organizat la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, a adunat laolaltă zeci de mesageri ai generozității, toți pledând pentru o cauză comună, aceea de a ajuta copii nevoiași.
Târgul caritabil a avut loc marți, în aula colegiului, responsabili de organizare și de bunul mers al evenimentelor fiind elevii din clasele a VII-a.
După ce în decursul mai multor săptămâni s-au implicat în realizarea obiectelor decorative specifice sărbătorilor de iarnă, elevii au amenajat standuri unde și-au pus în valoare produsele realizate, banii proveniți din vânzarea acestora urmând să fie donați.
Dulciuri, felicitări personalizate, coronițe, ghirlande, nuieluşe pentru Moş Nicolae, lumânări, globuri, brăţări şi multe obiecte decorative, cele mai multe realizate manual, au fost scoase la vânzare la prețuri modice. Aproape 7.000 de lei au fost strânși din comercializarea obiectelor.
Expozanţii nu au trebuit să aştepte prea mult până să apară şi primii clienţi, aula transformându-se, în scurt timp, într-un adevărat furnicar, de unde nimeni nu a plecat cu mâna goală.
Ingenioase și în temă cu noile tendințe în materie de frumusețe, câteva eleve au venit cu o idee ce s-a bucurat de succes în cadrul târgului, și anume amenajarea unui miniatelier în care colegele lor și-au putut colora părul sau picta unghiile în culori variate şi cu modele variate, cu teme specifice sezonului.
„Este un atelier pentru make-up și manichiură, iar profesorii ne-au sprijinit. Dacă vrei să-și vopești toate vârfurile costă 5 lei, o şuviță costă 3 lei, două șuvițe costă 4 lei. Folosim sprayuri de diverse culori”, a mărturisit una dintre elevele de la stand. Iar pentru doar un leu, elevii care au vrut să rămână cu o amintire de la eveniment s-au putut fotografia cu Moș Crăciun, care a fost prezent pe toată durata târgului.
Părinți implicați
Și părinții au fost dornici să ofere o lecție de empatie și solidaritate, astfel că s-au implicat activ în confecționarea și vânzarea exponatelor.
„A fost o muncă constructivă pentru că facem acest gest din dragoste pentru copii. De la an la an produsele sunt mai interesante și mai elaborate, copiii sunt interesați, în special de lucrurile hand-made. Ne mai inspirăm de pe internet pentru a le confecționa și ne bucurăm că multe dintre ele sunt din materiale reciclabile sau din natură – conuri, ghinde”, a menționat Elena Caraciuc, o mămică care a dat o mână de ajutor în organizarea evenimentului.
A fost un bun prilej pentru elevi de a socializa, de a învăţa să-şi negocieze produsele, de a-și dezvolta spiritul antreprenorial și, mai presus de toate, de a-i ajuta pe cei care au nevoie.
„Ne-am mobilizat foarte bine pentru a aduce bucurii pentru câțiva copii. Părinții vor alege cazurile sociale la care va ajunge contribuția noastră”, a completat Ovidiu Vranău.